Роз’яснення на питання, які є найбільш актуальними щодо нового закону «Про житлово-комунальні послуги»

Нещодавно прийнятий Закон «Про житлово-комунальні послуги» передбачає нову класифікацію житлово-комунальних послуг, виводить із тарифів на комунальні послуги витрати на абонентське обслуговування та регулює відносини, що виникають у процесі надання та споживання ЖКП.

Прийняття цього закону породило багато запитань:

1. Закон «Про ЖКП» зобов’язує укладати виключно «колективні» договори про надання комунальних послуг у багатоквартирних будинках?

Закон передбачає три моделі організації договірних відносин щодо надання комунальних послуг:
1. індивідуальний договір;
2. колективний договір – це договір про надання комунальних послуг, який укладається з виконавцем житлово-комунальних послуг за рішенням співвласників (на умовах, визначених у рішенні співвласників (об’єднання співвласників багатоквартирного будинку) та є обов’язковим для виконання всіма співвласниками;
3. договір з колективним споживачем (юридичною особою, що об’єднує споживачів та в їхніх інтересах укладає договір про надання комунальної послуги.
Перша із названих моделей має ще підваріант – тобто, можемо говорити навіть про чотири моделі.
Індивідуальний договір укладається із:
фізичною особою, яка є власником квартири або юридичною особою, яка є власником (співвласником) нерухомого майна, або за згодою власника іншою особою, яка користується об’єктом нерухомого майна і отримує житлово-комунальну послугу для власних потреб та з якою або від імені якої укладено відповідний договір про надання житлово-комунальної послуги.
Обирати, за якою моделлю укладати договори – право співвласників багатоквартирного будинку. Якщо співвласники хочуть мати індивідуальні договори – закон дає таку можливість.
Закон передбачає, що строк дії договору становитиме один рік. Але так само закон передбачає автоматичну пролонгацію договору щороку на черговий однорічний строк. Таким чином, переукладати договори щороку немає потреби. А от у разі, якщо споживачі вирішать припинити договір, їм достатньо буде за 30 днів до його завершення попередити виконавця про відмову від договору.

2. Закон «Про ЖКП» дозволяє відключати від комунальних послуг весь багатоквартирний будинок за борги одного чи кількох боржників?
Закон передбачає право виконавця комунальної послуги обмежити (припинити) її надання конкретному споживачу в багатоквартирному будинку, причому незалежно від обраної моделі організації договірних відносин. Отже, навіть при колективному договорі надання послуги може бути припинене лише конкретному боржнику.
У законі визначено процедуру такого припинення – зокрема, виконавець повинен за щонайменше 30 днів попередити боржника про майбутнє відключення, і тим самим дати можливість або погасити борг, або оскаржити правомірність припинення надання послуги.
Закон дозволяє виконавцям комунальних послуг припиняти їх надання тим споживачам, які відмовилися укладати договори про надання комунальних послуг.
Тут додати нічого: якщо відмовляєшся від договору – значить, не потребуєш послуги.

3 Індивідуальний споживач зобов’язаний:
– допускати в своє житло (інший об’єкт нерухомого майна) керуючого, виконавців комунальних послуг або їх представників в порядку, визначеному законом і договорами про надання відповідних житлово-комунальних послуг, для ліквідації аварій, усунення неполадок санітарно-технічного та інженерного обладнання, його встановлення і заміни, проведення технічних та профілактичних оглядів і перевірки показань – п.7 ч.2 ст.7.
– Відмова споживача надати доступ виконавцю комунальної послуги в приміщення, що належить споживачеві, у випадках, передбачених частиною першою цієї статті, є підставою для припинення надання споживачеві відповідної комунальної послуги. Після надання споживачем такого доступу надання послуги відновлюється – ч. 3 ст. 29
– інформувати керуючого, виконавців комунальних послуг про зміну власника житла (іншого об’єкта нерухомого майна) і про фактичну кількість осіб, які постійно проживають в житлі споживача, – п.11 ч.2 ст.7.

Вам буде цікаво

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *