Президентом «Фонду розвитку Кам’янського» став бізнесмен Олександр Іванов

Відомий у місті бізнесмен Олександр Іванов, діяльність якого раніше пов’язували з фармацевтичним бізнесом та децентралізацією опалення, став президентом громадської організації «Фонд розвитку Кам’янського». Це перша публічна посада Олександра Іванова, який досі тримався в тіні та подалі від пліток. Тож, для нас це гарна нагода дізнатися, чому бізнесмен наважився зайнятись публічною діяльністю та про те, чим займається «Фонд розвитку Кам’янського».

Метінвест, місто та розвиток бізнесу

Офіційно «Фонд розвитку Кам’янського» (ФРК) презентували ще в липні минулого року, коли міська влада підписала з цією організацією меморандум про співпрацю.

«Сьогодні ціла низка міжнародних фінансових організацій працює не з муніципалітетами, а безпосередньо з громадськими організаціями. Тому я радий, що у Кам’янському створена така організація і сподіваюся, що це стане ще одним додатковим майданчиком, де активні мешканці міста зможуть зустрічатися і ділитися ідеями, спрямованими на поліпшення якості життя кам’янчан », – сказав міський голова Андрій Білоусов під час події.

Та як стало відомо редакції після бесіди з Олександром Івановим, призначеним нещодавно президентом ФРК, створення такої громадської організації набагато ширша ідея, ніж чергова громадська ініціатива: «З пропозицію створити організацію, яка б займалось розвитком інфраструктурних проектів, до міського голови звернулось керівництво ДМК. Корпорація «Метінвест» вже має такий досвід співпраці між владою та громадськістю в Маріуполі. Там аналогічний фонд успішно реалізував кілька проектів, найбільшим з яких став економічний форум в Маріуполі, на якому був присутній президент України Володимир Зеленський, вітчизняні та закордонні інвестори».

Не секрет, що наш ДМК, залишаючись найбільшим промисловим підприємством міста, так чи інакше грає ключову роль у розвитку Кам’янського. Зі створенням ГО «ФРК» є можливість перенести стосунки між владою та бізнесом на інший рівень – рівноправних та взаємовигідних стосунків. А залучення до цього процесу громадськості, дозволяє і бізнесу, і владі покращити стосунки з місцевою громадою, тоді як активні мешканці міста отримають можливість реалізувати свої ініціативи. Саме за таким принципом працює «Фонд розвитку Маріуполя». На такий результат розраховують і ініціатори створення «Фонду розвитку Кам’янського».

Амбітні цілі

«Наша мета – зупинити виїзд мешканців міста до Дніпра, Києва або закордон. Для цього потрібно розвивати інфраструктуру міста, робити його комфортним, створювати нові робочі місця, – пояснює цілі ФРК Олександр Іванов. – Колись стрижнем міста були великі промислові підприємства союзного масштабу. Але сьогодні ані місту, ані державі самостійно не під силу  відновити промисловість того рівня. Ми орієнтуємось на залучення невеликих інвесторів, підтримку дрібного та середнього бізнесу,  громадських ініціатив». За цим можна побачити реальну кризу, яка охопила маже усі промислові міста.

По-перше, втечу кваліфікованих кадрів. З цією проблемою стикаються і такі місцеві гіганти, як ДМК чи «Дніпроазот», і невеликі підрядні організації. Спробуйте в місті знайти зараз гарного зварювальника чи висококваліфікованого слюсаря! Сьогодні робочу силу вивозять закордон цілими партіями. Аби зупинити цей процес, потрібні не тільки робочі місця, а ще й пристойні зарплати. Значить, треба створювати інноваційний бізнес, який би успішно інтегрувався у сучасну економіку.

По-друге, міста просто не мають таких коштів, аби компенсувати згортання соціальних та інфраструктурних проектів, які у часи СРСР утримувались коштом промислових підприємств. Цю проблему можна побачити на прикладі палацу культури «Металургів», який вже кілька років руйнується.

-Одна з наших перших ініціатив пов’язана з басейном «МіКомп». Ще у 2017 році за ініціативи міського голови на базі цього басейну було створено «Школу плавання» для школярів. З міського бюджету загалом  виділили 4,2 мільйона гривень, так що для учнів ці заняття безкоштовні. Ми через «Фонд розвитку Кам’янського» знайшли ще 2,7 мільйона гривень інвестицій, аби підтримати міську владу у цьому проекті, – розповідає Олександр Іванов. – Тепер протягом навчального року школярі можуть відвідувати 20 занять та навчитись плавати. Загалом цією програмою – єдиною на всю країну, більше такого ніде немає – охоплено близько 7000 наших учнів. Це корисно для дітей, бо вони живуть біля Дніпра, малих річок та озер, тож бажано навчити їх плавати. І це можливість підтримати та зберегти для міста унікальний олімпійський басейн. Тому що утримувати цю махіну – не така проста, і зовсім не прибуткова у наш час справа.
Звісно, дізнавшись про участь у роботі фонду представників «Метінвесту», ми задали актуальне для всіх мешканців міста питання щодо викидів ДМК: чи не стане фонд прикриттям для комбінату, аби влада міста та громадськість закривали очі на проблему?
-Екологічних проектів у «Фонді розвитку Кам’янського» ми ще не обговорювали, але можу гарантувати, що ніхто на цю проблему очі закривати не буде, – запевнив Іванов.

Нові можливості для бізнесу і громадськості

У «Фонді розвитку Кам’янського» Олександр Іванов займає посаду президента. За його словами, це функції представництва фонду, тоді як усіма поточними справами керує директор цієї громадської організації – Ольга Сіра. Найближчим часом новий офіс відкриється у центрі міста, на проспекті Тараса Шевченка, 14, поряд з примішенням КП «МІС».
-Ми запрошуємо до співпраці всіх: бізнесменів і громадськість. Якщо у бізнеса виникають якісь проблеми – ми готові розглянути ситуацію і допомогти. Ми маємо досвід співпраці з місцевою владою, тож готові допомогти і іншим бізнесменам, аби їм було легше створювати нові підприємства у нашому місті.

Олександр Іванов розповів про деякі цікав проекти, над якими зараз працюють. Наприклад – відновлення колишнього «Авторемзаводу»:

-Чи знаєте ви, що черкаські автобуси, які закупило місто, побудували колишні працівники нашого «Авторемзаводу»?

Багато фахівців та керівників цього підприємства, після закриття нашого заводу, поїхали працювати в Черкаси, роблять чудові автобуси. А могли б випускати такі автобуси і в Кам’янському, якби колишні власники не збанкрутували.

Зараз ми ведемо переговори, аби відновити виробництво на колишньому «Авторемзаводі». Можна почати з ремонту та гарантійного обслуговування автобусів, які випускають в Черкасах, потім робити часткове чи повне збирання, виготовлення комплектуючих. В будь-якому вигляді відновлення «Авторемзаводу» – це створення нових робочих місць, податки до місцевого бюджету та перспективи для міста.
Нещодавно «Фонд розвитку Кам’янського» почав працювати з інвестором, який хоче збудувати у місті новий цементний завод. Є ідея розвитку портів у Кам’янському, так як це дуже важливий інфраструктурний проект, який покращить логістику для збуту продукції, що виробляється у нашому місті. Загалом, за словами Іванова, фонд готовий розглянути будь-які ідеї, що можуть сприяти залученню інвестицій у наше місто. І не тільки в промислові, але і соціально орієнтовані проекти:

-Зараз плануємо зайнятися створенням хоспісу на Соцмісті. Там є корпус біля лікарні №2, який давно не використовується. Ми ведемо переговори з інвесторами, аби відремонтувати цю будівлю, організувати там сучасний догляд за тяжкохворими з онкологією. Таким чином зможемо у певному сенсі зберегти медичний напрямок цього закладу, і допомогти людям, які знаходяться у вкрай важкому становищі, їх родинам.

Проте, в планах Фонду не тільки бізнесові чи соціальні проекти. Наприклад, тут готові надати допомогу громадським ініціативам зі створення ОСББ. Такий проект, до речі, успішно реалізується аналогічним «Фондом розвитку Маріуполя».
-Підсумовуючи нашу розмову, хочу сказати, що основне наше завдання – залучення інвесторів у Кам’янське. Сьогодні усі розуміють, що успіх країни чи міста залежать від того, чи зможуть вони знайти інвесторів, які вкладуть гроші у нові підприємства чи проведення реформ.

От саме цим ми у фонді і займаємось, – заявив на останок Олександр Іванов.

Для довідки:

Олександр Іванов – 1982 року народження, має вищу економічну та юридичну освіти, одружений, є двоє дітей – дочка та син,  безпартійний. Народився та виріс у Дніпродзержинську, потім працював у Києві. Основна діяльність – фармацевтичний бізнес (з 2012 року), є учасником фармринку в масштабах України.

П’ять питань Олександру Іванову

-Чому вирішили стати президентом ГО «Фонд розвитку Кам’янського», стати публічною особою?

-Як зазначено у моїй біографії, я виріс у цьому місті, зараз тут працюю, і хочу, щоб місто успішно розвивалось, аби людям не треба було їхати з нього, а навпаки – люди повертались у Кам’янське.

-Після трагедії в лікарні №9 деякі дописувачі у соцмережах звинувачували у причетності вашої фірми до постачання медикаментів, через які у пацієнтів сталися ускладнення. Хоча зараз відомо, що офіційно ваші компанії наркоз в лікарню не поставляли, чи могло це статися неофіційно?

-Зараз триває слідство, і саме слідчі мають встановити усі обставини трагедії. На ваш запит ми відразу надали усі документи, в яких зазначений перелік медикаментів, що ми поставляли. Я можу впевнено заявити мешканцям міста, що компанії, до яких я маю стосунок, не постачали препаратів, через які виникли проблеми.

Більше того, нами було ініційоване рішення виконкому щодо заборони візитів представників фармкомпаній до лікарів, аби взагалі прибрати практику неофіційного чи напівофіційного продажу або постачання ліків.

Я працюю у цьому бізнесі з 2012 року, фармкомпанії завжди зацікавлені у просуванні нових ліків, презентації їх лікарям і тому подібному. Але робити це мають цивілізовано – під час спеціальних конференцій. Збирати профільних лікарів, розповідати про нові препарати, пояснювати їх дію і таким чином давати лікарям ширший спектр ліків, які вони можуть використовувати.

Але деякі представники фармкомпаній хочуть зекономити і не витрачатись на організацію конференцій. Вони йдуть по кабінетах лікарів і там презентують свій товар.

Ця практика має бути не просто заборонена в місті, але й до контрактів з головними лікарями потрібно вносити зміни, які передбачатимуть їх пряму відповідальність за порушення рішення виконкому щодо цього питання. Так само і до завідувачів відділень.

-Чи маєте ви стосунок до компанії «Трейд інвест холдинг», яка займається встановленням автономних котелень у бюджетній сфері?

-Так, але це не моя компанія. Туди залучені і інші інвестори, які вклали кошти у проект з децентралізації опалення в Кам’янському.

-Чому обрали інвестування у проект з децентралізації? Бо критики вважають, що таким чином відбувається приватизація теплопостачання у місті.

-Справа у тому, що 70% тепла, яким забезпечується Кам’янське, і зараз, і до цього вироблялось зовсім не на комунальному підприємстві. Це покупне тепло, за яке платить комунальне підприємство. А виробляли його на  Дніпровській ТЕЦ та АТ «Дніпроазот», і тарифи на це тепло також встановлювало не місто, а НКРЕКП. За 10 років у міста утворилося більше мільярда боргу перед цими підприємствами, у тому числі борги за газ перед НАК «Нафтогаз».
До того ж, це тепло транспортувалось по старим магістралям, сотням кілометрів застарілих тепломереж, з великими затратами та втратами на доставку тепла споживачам. Така система теплозабезпечення міста не ефективна і дорога. Саме тому ми долучилися до проекту з децентралізації опалення, який має знизити витрати як для міста, так і для окремих споживачів.

-Як цього реально можна досягти?

-На Соцмісті правобережжя окремі споживачі вже переходять на індивідуальне опалення, яке значно дешевше існуючого централізованого. Відповідно до проекту децентралізації, бюджетні установи мають бути переведені на альтернативні види теплопостачання за рахунок будівництва пілетних котелень.

В подальшому на правому березі міста заплановане будівництво більших котелень, також на альтернативному паливі. За рахунок цього вдасться частково зберегти централізоване теплопостачання споживачам, але за значно меншими тарифами.
На лівобережжі централізоване теплопостачання збережеться. Ми допомагаємо знайти інвестора для модернізації лівобережної котельної, що теж дозволить знизити вартість теплопостачання та тарифи для споживачів. Модернізація теплопостачання тільки на лівобережжі міста потребує понад 100 мільйонів гривень інвестицій. Ми допомагаємо місту залучити інвесторів.

В кінцевому результаті це дозволить побудувати у місті надійну систему теплопостачання і знизити тарифи за тепло для населення.

Вам буде цікаво

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *