Найбільший у Кам’янському готель «Зоря» чекає реконструкція та оновлення

Побудований у 70-ті роки минулого століття готель «Зоря» останні три десятиліття перебував у вкрай занедбаному стані. Одна частина будівлі не використовується, а другу ледь вдається утримувати на рівні сервісу радянських часів. Та цього року готель приватизують і нові інвестори обіцяють радикальне оновлення і будівлі, і послуг, які тут надаватимуть.

Перлина міста

Багато хто з мешканців міста ледь не щодня бачить радянську будівлю, що сірим корпусом височіє над проспектом Тараса Шевченка (колишня вулиця Сировця). Колись модерновий вигляд будівлі вже давно застарів, періодично з його фасаду відвалюється плитка, так що внизу будівлі мусили натягнути захисну сітку, аби нікого не травмувало.

Та так було не завжди. Кілька років тому цікаву розповідь про будівництво готелю «Зоря» зробили наші колеги з видання «Наш репортер»

Побудований у 1974 році, готель почав працювати з середини 1975 року, коли підрядники усунули усі недоліки. З старих світлин видно, яким гарним архітектурним рішенням для центру Дніпродзержинська стало будівництво не тільки будівлі готелю, але й усього комплексу навколо нього. «Зоря» справді прикрасила промислове місто. Та ще й з самого готелю відкривалась чудова панорама на Дніпро, вулицю Сирівця, промислові гіганти тодішнього Дніпродзержинська.

За словами Костянтина Лисенко, директора КП «Готель «Зоря»», в архітектурному та естетичному сенсі готель справді займав вигідну позицію, а от в сенсі логістики цього бізнесу – не вписався у сучасні реалії.

Валіза без ручки

Костянтин Лисенко керує готелем з 1996 року (з невеликою перервою у часи управління містом Станіслава Сафронова). Тож, на його очах пройшло багато спроб щось зробити з готелем, та й сам він намагався, як міг, врятувати будівлю.

Але, чесно кажучи, сьогодні готель виглядає як та валіза: нести важко, а кинути шкода. Ще на початку 90-х у готелі стався невеличкий потоп, через дірявий дах. Тож частину верхніх поверхів вивели з експлуатації ще до 1996 року. На ремонт потрібні були гроші, яких на той час місто не мало.

Пробували вирішити проблему зароблянням грошей, але і тут не все так просто. За радянських часів готель «Зоря» входив у союзну туристичну систему «Супутник». Сюди привозили радянських туристів з усіх кінців СРСР – подивитись на батьківщину тодішнього генсека Леоніда Брежнєва. Але з розвалом Союзу, потік туристів закінчився.

Потім почала занепадати промисловість і скінчився потік тих, хто приїздив до нашого міста у відрядження. До того ж, почали з’являтись вже приватні готелі, розраховані на платоспроможних клієнтів. Інші мали можливість селитись в квартирах, які значно дешевше винаймати за оголошеннями в інтернеті чи місцевій пресі. Так готель рік за роком втрачав свою клієнтуру, доходи та перспективу.

Чи треба готель місту?

Сьогодні Костянтин Лисенко ставить питання прямолінійно: місто має визначитись, чи потрібен йому готель у власності? Бо якщо так, то в готель треба вкласти значні кошти, капітально відремонтувати будівлю, оновити номерний фонд і так далі. Коротше, інвестувати  у готель кількадесят мільйонів гривень.

Але відповідь на це питання буде не такою простою, як може здатися на перший погляд.

По-перше, чи потрібно витрачати на відновлення готелю стільки бюджетних коштів, якщо він не приносить прибутків і невідомо коли ці гроші повернуться?

По-друге, мешканці міста у ньому не живуть. Тож навряд чи такі витрати можна вважати  поліпшенням для мешканців міста. Скоріше, це будуть поліпшення для тих, хто в наше місто приїздить. Але тут і так вистачає приватних готелів, є де оселитись.

По-третє, готель не дуже вдало розташований з логістичної точки зору: немає прямого сполучення з залізничним та автовокзалами. Тож туристи часто обирають більш зручні і прості маршрути у чужому місті, яким є для них Кам’янське.

І останнє: давайте будемо чесними – наше місто не є, і невідомо коли стане, туристичною перлиною. Так що не варто розраховувати на великий потік гостей до готелю, аби на цьому заробити.

Знайшовся зацікавлений інвестор

Коли ми дізнались, що готель хочуть приватизувати і навіть вкласти у нього величезні гроші – дуже здивувались. І запитали у Костянтина Лисенко, чи показував він потенційним інвесторам стан будівлі та «розбомблені» верхні поверхи? Виявилося, що так.

В кінці минулого року будівлю готелю «Зоря» взяло в оренду ТОВ «Трейдінвестхолдінг». За рішенням міськради саме воно отримає право на приватизацію готелю шляхом викупу. Тож ми зустрілись з Сергієм Зацаренко, директором потенційного власника, аби дізнатися про плани щодо готелю «Зоря».

Сергій Зацаренко з оптимізмом дивиться на майбутні перетворення, хоча й бачив занедбані поверхи готелю:

  • Вдалішого розташування будівлі не знайти. Хочемо, щоб оновлена будівля виглядала найкращою у місті, стала справжньою перлиною в ньому.

Майбутні інвестори вже залучили геологів та інших фахівців, аби вивчити фундамент готелю, визначитись з масштабом капітального ремонту самої будівлі. Зараз залучають кілька проектних організацій, які мають запропонувати новий дизайн зовнішнього та внутрішнього оздоблення готелю:

  • Хочемо створити унікальну інфраструктуру, сучасний вентильований скляний фасад будівлі, відремонтувати дах, стіни, побудувати скляний ліфт, аби гості готелю могли милуватися Дніпром, піднімаючись у номери.

Приблизно за місяць  мають з’явитись перші ескізи, які нам обіцяли показати, аби ознайомити і мешканців міста. Загалом розмір інвестицій в готель може сягати 60 мільйонів гривень. Це лише за приблизними підрахунками. Тож ми поцікавились і тим, якою має бути справедлива ціна за будівлю, яку фірма має заплатити місту, враховуючи стан готелю.

  • Звісно, ми не можемо просити передати нам будівлю безкоштовно, люди цього не зрозуміють, навіть попри стан будівлі. До того ж, ми не впливаємо на оцінку будівлі, — пояснює Сергій Зацаренко. – З іншого погляду, ми зацікавлені у справедливій оцінці будь-яких об’єктів,а не тільки цього, аби в місто приходили інвестори і вкладали кошти у його розвиток. Місту потрібні гроші у бюджет, аби щось робити для людей, покращувати інфраструктуру міста, зробити його привабливим і для нас, і для гостей міста. В кінцевому результаті це вигідно усім: і мешканцям міста, і інвесторам, у тому числі і власникам усіх готелів.

Відповідно до законодавства, оцінювати вартість готелю «Зоря» буде незалежний професійний оцінщик. Відповідний конкурс ще 6 лютого провів Департамент комунальної власності, земельних відносин та реєстрації речових прав на нерухоме майно міськради Кам’янського. Тож, вже скоро ми зможемо дізнатись і про ціну, за яку планується продати готель, і побачити ескізи майбутніх перетворень цієї будівлі.

Вам буде цікаво

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *