Футбол в житті українців та кам’янчан – дані соцопитування та аналітика

Сьогодні питання про те, чи є Україна футбольною державою, відкрите і є дуже актуальним.
На жаль, ми не можемо дати конкретну відповідь на це запитання. Багато прихильників футболу дискутують на цю тему, оперуючи славетними часами футбольних клубів незалежної України. Серед таких клубів є київське “Динамо” часів В.В.Лобановського, яке наводило жах на всю футбольну Європу в 90-ті роки. Донецький “Шахтар” – переможець останнього в історії Кубку УЕФА сезону 2008-2009 року, згодом цей турнір був перейменований в “Лігу Європи” . Поки що “Шахтар” – єдиний український клуб, котрому вдалося перемогти в престижному європейському турнірі. Також не можна забувати про фіналіста Ліги Європи сезону 2014-2015р. дніпропетровський “Дніпро”, який наразі грає в другому дивізіоні. Український футбол прославився в світі не тільки перемогами клубів на міжнародній арені, а ще й талановитими гравцями, до найкращих гравців можна віднести вихованців київського “Динамо”: О.Блохіна, І.Бєланова, А.Шевченка, які є володарями “Золотого м’ячу” – найпрестижнішої індивідуальної нагороди у всьому світі.
Отже, ми бачимо що українському вболівальнику є чим пишатись, є історія, є перемоги, але мотиви прийти на матч або переглянути його по телевізору є досить різноманітними. З одного боку, це вплив батька, з іншого – це гарний спосіб проведення часу або просто модні тенденції. Для кожного свій “шлях вболівальника” почався по-різному і в різні роки життя. Але існує певна закономірність – після перегляду на стадіоні матчу своєї команди неодмінно кортить повернутись ще раз. Так що саме манить вболівальників приходити на стадіон і вболівати за команду як одне ціле і заради чого вони долають величезні відстані з своєю командою не зважаючи ні на що? Щоб відповісти на це питання, ми наведемо результати соціологічного дослідження Київського інституту соціології по замовленню “Mastercard”, проведеного в лютому 2018 року. Було опитано 2043 респондента(n=2043) у 110 населених пунктах по всій території України.
За даними опитування: 61% респондентів люблять футбол за емоції, які він викликає. Для 48% – це неперевершена можливість провести час с друзями 27% респондентів бачать в ньому засіб для покращення здоров’я, 17% – вважають футбол своїм хобі. Загалом в Україні футболом цікавляться 39% населення
Як зазначив в інтерв’ю екс-президент української Прем’єр-ліги В.Генінсон, “В Україні є всі передумови для розвитку клубного футболу як продукту затребуваного і успішного – ним цікавиться більше третини населення країни, а це колосальний потенціал”
Серед основних чинників, які заважають людям потрапляти на футбольні матчі, а також приймати футбольні матчі більш високого рівня, є зруйнована інфраструктура в містах. Прикладом цього може слугувати колись найкращий стадіон міста Кам’янське: стадіон “Металург”, який наразі перебуває в руїнах. Таку точку зору підтримали 45% опитуваних, вони вважають, що для популяризації футболу потрібно ремонтувати чи створюватинову футбольну інфраструктуру, призначену для громадського користування. 26% респондентів вважають необхідністю підтримувати розвиток футболу на державному рівні, а ще 15% опитуваних вважають необхідністю пропагувати футбол у навчальних закладах чи на підприємствах.
З інтерв’ю екс-президента Української Прем’єр-ліги В.Генінсона: “Є мета: перетворити футбол з популярного виду спорту в масову культуру. Ми займаємося профільним навчанням, проводимо різні опитування і дослідження. Одне із завдань УПЛ – створення максимально комфортних умов на кожному стадіоні, щоб масова аудиторія, а не лише фанати, почала ходити на футбол”.
Наразі середня відвідуваність матчів УПЛ складає 3.931 особа на матч. Самими популярними клубом є “Динамо” – середня відвідуваність за матч складає 8938 особа. Гру Одеського “Черноморця” відвідує в середньому 3584 особи. Найбільш не популярним в Україні є футбольний клуб “Сталь” з міста Буча (Київська обл.) в середньому 1707 особи на матч.
Тепер порівняємо середню відвідуваність з сезоном 2012-2013, тоді середня відвідуваність за сезон складала 12.552, тобто аж у 3 рази більше ніж зараз. Все це дає підстави стверджувати, що футбол в Україні наразі перебуває в кризовому стані та з кожним роком втрачає своїх вболівальників.
Матчі “Динамо” відвідувало в середньому 23 398 осіб це у 2.5 рази більше, ніж зараз. “Чорноморець” на той час в середньому відвідувало 16 402. Це в 4 рази більше, ніж на даний момент. Самим “не популярним” клубом на той час був київський “Арсенал”, середня відвідуваність якого складала 6927 осіб за один матч, це трохи менше, ніж зараз у найпопулярнішого клубу київського “Динамо”
Для прикладу порівняємо відвідуваність в національному чемпіонаті Англії, де середня відвідуваність на даний момент складає 38 392 особи на одному матчі. Цей показник в 9 разів перевищує реальні показники відвідуваності в Україні. Самим популярним клубом АПЛ є “Манчестер Юнайтед” з відвідуваністю 57 205 особи на матч. Не популярним є клуб “Борнмут” 26 156 осіб в середньому. Навіть у першій лізі Англії показники відвідуваності куди більші, ніж в Україні. Перша команда по відвідуваності в “Чемпіоншипі” “Астон Вілла” 26 990 тис. осіб. Ця команда є більш популярною, ніж два українські гранди .Отже, проаналізувавши всю інформацію, ми бачимо що у порівнянні з Англійською Прем’ер-лігою УПЛ відстає в усіх показниках, це обумовлено деякими факторами:

1) Кількість команд в чемпіонаті.
В АПЛ за звання чемпіона змагаються 20 команд, в Україні лише 12. Згідно з реформою, проведеною ФФУ з сезону 2016-2017, в УПЛ скоротили кількістьмісць з 14 до 12. Це робиться з метою “дозрівання” команд з першої ліги та їх гідного виступу в українському елітному дивізіоні.
2) Популярність
Не слід забувати про те, що Англія є батьківщиною футболу, саме в Англії наприкінці 19 століття почали з’являтися перші футбольні клуби. Саме в Англії футбол являє собою не тільки розвагу та емоції, це один з проявів англійських традицій та національної культури. В Україні популярність футболу постійно коливається, тнайбільш популярним в Україні футбол став після виходу національної збірної в стадію ¼ фіналу чемпіонату світу 2006 року та проведення чемпіонату Європи на території України “Євро 2012”
3) Інтрига в чемпіонаті
Англійський чемпіонат надзвичайно напружений та інтригуючий, недарма він вважається самим цікавим чемпіонатом в світі. Важко сказати, хто стане чемпіоном цього року, це може бути хто завгодно, але активну боротьбу за чемпіонство ведуть 6 команд (знаменита ТОП-6 АПЛ): “Манчестер сіті”, “Манчестер Юнайтед “, Ліверпуль”, “Тоттенхем”, “Арсенал”, “Челсі”, але ці команди не завжди стають чемпіонами. Так, наприклад у сезоні 2015-2016р. сором’язливий “Лестер сіті” здобув вже легендарну перемогу в чемпіонаті Англії. Тоді як в Україні на даний момент за чемпіонство борються лише 2 команди: “Шахтар” “Динамо”, за всю історію незалежності лише Сімферопольська “Таврія” у 1991 році виграла чемпіонство,тоді як всі інші роки чемпіонство ділять 2 команди.

4) Кількість ТОП клубів
В Україні кількість “грандів” різко зменшилась, це і стало причиною останніх років – чому і немає інтриги в чемпіонаті. За останні декілька років кілька професійних футбольних клубів припинили своє існування, або клуби пішли на “пониження” До таких клубів можна віднести: “Металург” (Донецьк) , “Дніпро”(Дніпропетровськ), “Металіст”(Харків) – це були дійсно сильні клуби, вони представляли Україну на міжнародній арені, а на даний момент вони грають в нижчих дивізіонах.
5) Відсутність футболу
В Дніпропетровській область великий футбол перестав існувати. Фіналіст “Ліги Європи” , срібний призер чемпіонату України сезону 2013-2014 Дніпровський “Дніпро” наразі грає в другій лізі . Ще одним прикладом слугує Кам’янська”Сталь”. “Сталь” була заснована в Кам’янському в 1926 році, за цей час багато чого змінилося в країні та в нашому місті в цілому, незмінним лише залишався клуб. Попри всі негаразди та невдачі, кам’янчани продовжували вболівати за свій рідний клуб. Кардинально змінив ситуацію вихід “Сталі” до Прем’ер-ліги України. Після припинення існування донецького клубу “Металург” керівницто вже неіснуючого клубу перейшло до “Сталі”, що спричинило реконструкцію стадіону “Металург”, котра так і не почалась, та проведення домашніх матчів на стадіоні “Метеор” в м. Дніпрі. А згодом і зовсім клуб змінив місце прописки і зараз базується в м. Буча (Київська обл.) На даний момент звичайному вболівальнику ніде подивитись та вболівати за гідну команду з рідного міста.
Таким чином, можна стверджувати що футбол в Україні перебуває в кризовому стані, з кожним роком “гра мільйонів” втрачає свою популярність через брак інтересу к чемпіонату та через банальну відсутність футболу в певних регіонах. Також ми розібрали, саме за що українці полюбляють ходити на футбол – основна маса населення любить футбол саме за ті емоції, які можна отримати за час проведення на стадіоні.
Список використаної літератури
1) Дані опитування, проведенного Київським міжнародним інститутом соціології
2) Інтерв’ю В.Генінсона

https://football24.ua/39_ukrayintsiv_tsikavlyatsya_futbolom__opituvannya…
https://dt.ua/SPORT/situaciya-v-krayini-vplivaye-na-rozvitok-ukrayinskog…

Вам буде цікаво

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *