Кам’янський «Міськводоканал» провів ремонтні роботи на лівобережному комплексі з експлуатації очисних споруд каналізації

До складу очисних споруд каналізації міста Кам’янське входить два комплекси – правобережний та лівобережний. Одночасно з будівництвом житлового масиву лівого берега були побудовані лівобережні очисні споруди каналізації і з того часу вони успішно виконують свою функцію.
Комплекс очисних споруд каналізації лівого берега забезпечує повне біологічне очищення побутових і виробничих стічних вод лівобережжя. Площа споруд становить 43,5 га. Однією з важливих особливостей цих споруд є те, що очищена стічна вода далі потрапляє безпосередньо у випуск в річку Дніпро. Тому особлива увага приділяється забезпеченню надійної та ефективної роботи споруд.
Більше 40 років пройшло з початку експлуатації цих споруд – це досить багато часу. За такий тривалий час експлуатації під дією агресивного середовища руйнуються залізобетонні та металеві конструкції. Для безвідмовної роботи споруд необхідно періодично виконувати певні роботи з технічного обслуговування, проводити заміну трубопроводів, насосних агрегатів, планувати і виконувати роботи по модернізації обладнання, проводити реконструкцію окремих об’єктів.
Тому інвестиційною програмою комунального виробничого підприємства Кам’янської міської ради «Міськводоканал» на 2017 рік було передбачено захід з розробки техніко-економічного обґрунтування та основних технологічних рішень: «Реконструкція лівобережних очисних споруд каналізації з приведенням до фактично необхідної потужності за адресою: вул. Індустріальна, 30, м. Кам’янське». Але передпроектні роботи, розробка ТЕО та проектно-кошторисної документації – це не тільки значна витратна частина, а ще і довготривалий процес. У той же час, обладнання та устаткування, яке задіяне в технологічному процесі, потребує негайного ремонту та заміни на більш енергоефективне. Тому, технічною радою підприємства було вирішено у 2018 році замість заходу з розробки ТЕО Інвестиційної програми 2017р., виконати невідкладні ремонтні роботи на комплексі з експлуатації очисних споруд каналізації лівого берегу та замінити існуючу систему аерації на дрібнобульбашкову, що дозволить знизити потребу у стисненому повітрі, і, відповідно, зменшити витрату електроенергії та одночасно підвищити ефективність очищення стічних вод.
На підставі цього рішення у липні 2018 року виконані роботи по ремонту захисного шару поверхні залізобетонних конструкцій аеротенку №1. На початку грудня там же завершені роботи з монтажу нових аераторів. Включення в роботу відремонтованого аеротенку – це крок до стабільної і якісної роботи очисних споруд каналізації лівого берегу. У 2019 році аналогічні роботи будуть виконані на аеротенку №2.
«В планах підприємства поступове оновлення очисних споруд каналізації, як лівого, так і правого берегів, а це потребує чималих коштів. Для цього постійно ведеться робота із фінансування, залучення коштів різних бюджетів та інвестиційних проектів. У наступному 2019 році заплановано ремонт аеротенку та первинного радіального відстійника на очисних спорудах каналізації правого берегу, розглядаються можливості залучення коштів для заміни нагнітачів повітря аераційної системи каналізаційних очисних споруд на сучасні компресорні агрегати «роторного» типу», – зазначив генеральний директор КВП КМР «Міськводоканал» Олександр Плахотнік.

Вам буде цікаво

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *