До уваги кам’янчан!

Наприкінці 2019 року набула чинності постанова Кабінету Міністрів України від 24 грудня 2019 року №1082 «Деякі питання нарахування (визначення) плати за теплову енергію та послуги з централізованого опалення, централізованого постачання гарячої води для споживачів у зв’язку із зміною ціни природного газу» (далі – Постанова №1082), яка передбачає перерахунок розміру плати за послуги з централізованого опалення у разі зниження ціни на природний газ без урахування зміни інших складових тарифу на теплову енергію.
Нажаль, це не означає, що сума у платіжках автоматично повинна була знизитись на відповідний відсоток зниження ціни природного газу, адже у структурі тарифу комунального підприємства Кам’янської міської ради «Тепломережі» питома вага витрат на природний газ становить лише 22%.
Низька доля витрат на природний газ у порівнянні з іншими містами  (у деяких вона до 80%) обумовлена тим, що більша частина споживачів нашого міста забезпечується опаленням за рахунок теплової енергії, придбаної комунальним підприємством у інших виробників теплової енергії – акціонерних товариств «Дніпровська ТЕЦ» та «Дніпроазот». Питома вага витрат на покупну теплову енергію у структурі тарифу становлить майже 55% усіх витрат.
Для АТ «Дніпровська ТЕЦ» та АТ «Дніпроазот» тарифи на виробництво теплової енергії регулюються та встановлюються Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг
(далі – НКРЕКП). У зв’язку з тим, що НКРЕКП витрати на закупівлю природного газу для АТ «Дніпровська ТЕЦ» та АТ «Дніпроазот»  не переглядаються, а тарифи на виробництво теплової енергії постійно збільшуються, комунальне підприємство несе значні збитки та не має фінансової можливості у повному обсязі розраховуватись за спожиті енергоносії.
В той же час, з січня 2020 року постановою НКРЕКП від 24.12.2019 №3018 майже вдвічі збільшено тарифи на послуги розподілу природного газу  для АТ «Дніпропетровськгаз», що в свою чергу призвело до збільшення на 18,0 млн.грн загальних витрат, пов’язаних з придбанням природного газу для виробництва теплової енергії комунальним підприємством «Тепломережі».
При цьому дія Постанови №1082 про перерахунок вартості теплової енергії для споживачів КП КМР «Тепломережі» поширюється лише на коригування витрат
на закупівлю природного газу, інші складові тарифу на теплову енергію залишаються незмінними.
Тобто на теперішній час тарифи на теплову енергію не відповідають економічно обґрунтованим витратам підприємства та підлягають перегляду відповідно до чинного законодавства у сфері з теплопостачання.
Разом з цим, на виконання Постанови №1082 органами місцевого самоврядування спільно з комунальним підприємством вжито заходи щодо здійснення протягом опалювального періоду 2019/20 року перерахунку вартості теплової енергії починаючи із нарахувань за грудень 2019 року з урахуванням зниження вартості природного газу.

Вам буде цікаво

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *