У Кам’янському відзначили Міжнародний день архівів

9 червня за підтримки Міжнародної ради архівів – International Council on Archives – відзначається Міжнародний день архівів або Свято архівіста. Ці червневі заходи у першій декаді місяця мають традиційний щорічний характер.

Архіви виходять за рамки звичайних книг та бібліотек. Це місце, куди люди приходять не лише знайти необхідну інформацію, а й отримати соціально-правовий захист.

Документи, знайдені в архівах, зазвичай, унікальні та єдині у своєму роді. Вони можуть бути презентовані у вигляді офіційних текстових документів, а також особистих речей, предметів чи артефактів, листів, щоденників, рукописів, ділових записів, світлин, звукозаписів, карт, фільмів тощо. Архівісти зберігають архівні фонди і сприяють користувачам у пошуку затребуваної інформації.

Законодавство Незалежної України гарантує вільний доступ до документів, які знаходяться на державному зберіганні в архівних установах.

Традиційно найважливішою функцією архівіста було збереження існуючих документів. Однак у сучасному світі фокус архівістики змістився у напрямку відновлення активної фази життя інформації, що міститься у архівних першоджерелах, та охопив увесь життєвий цикл зібраних і збережених документів. Сучасні дослідники підкреслюють важливість архівів не лише для соціально-правової та наукової сфер, але й у цілому для існування та розвитку демократичного суспільства.

На новітньому етапі розвитку людства, обумовленому інтенсифікацією процесів інформатизації, перед архівами постали нові завдання і виклики, які змушують спеціалістів галузі переосмислити свою місію та роль у житті суспільства.

Оскільки архівісти активно залучаються до формування документальних ресурсів на всіх етапах життєвого циклу документів, що відповідно потребує широкого використання інноваційних технологій, функції працівників архівних установ значно поглиблюються та розширюються

Оцифрування документів – це перспективний напрямок у архівній справі, який є вимогою часу і дасть можливість зберегти існуючі документи в електронному вигляді та допоможе користувачам у дистанційному пошуку архівної інформації.

Вам буде цікаво

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *