Нагадаємо, ботулізм — це харчова інтоксикація, зумовлена споживанням продуктів, які містять ботулотоксини. Збудник розмножується в анаеробному стані (без кисню), та за неправильних умов зберігання чи транспортування.
Причиною ботулізму найчастіше стають продукти домашнього консервування м’яса, риби, рідше — овочів та грибів.
Потенційно небезпечними є всі консервовані продукти, які були погано вимиті, неправильно/недостатньо термічно оброблені, транспортувались або зберігалися неналежним чином.
Навіть консерви, у яких усе гаразд із терміном придатності, виглядом і смаком, можуть бути зараженими: ботулізм не можна визначити за кольором або смаком, мікроорганізм, який спричиняє хворобу, не псує продукти.
Також ботулізм може виникнути внаслідок споживання в’яленої чи копченої риби та будь-яких виробів із м’яса (ковбаси, шинки тощо). Це можуть бути продукти і домашнього приготування, і вироблені у промислових умовах.
Із сайту https://phc.org.ua/news/zvertaemo-uvagu-ukrainciv-na-nebezpeku-botulizmu
Лікар з гігієни харчування ВСП «Кам’янський РВ ДУ «ДОЛЦ МОЗУ»
Валентина ГЛАДКОВА
Захід відвідав міський голова Андрій Білоусов. "У Кам’янському відбулася презентація книги “5 незабутніх вражаючих подій…
16 вересня у Камянському зустріли Захисника, який пройшов крізь жорстокість війни і полону. Наш земляк…
У Павлоградському районі триває розслідування щодо інженера з технічного нагляду, дії якого призвели до збитків…
У Театрі ім. Лесі Українки відбувся допрем’єрний показ казки «Котигорошко». Зал був сповнений щирих емоцій…
У Кам'янському районі 1715 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, знайшли підтримку, любов і турботу…
Регіон відвідала делегація Чеської Республіки на чолі з Урядовим Уповноваженим з питань відновлення України Томашем…