Нагадаємо, ботулізм — це харчова інтоксикація, зумовлена споживанням продуктів, які містять ботулотоксини. Збудник розмножується в анаеробному стані (без кисню), та за неправильних умов зберігання чи транспортування.
Причиною ботулізму найчастіше стають продукти домашнього консервування м’яса, риби, рідше — овочів та грибів.
Потенційно небезпечними є всі консервовані продукти, які були погано вимиті, неправильно/недостатньо термічно оброблені, транспортувались або зберігалися неналежним чином.
Навіть консерви, у яких усе гаразд із терміном придатності, виглядом і смаком, можуть бути зараженими: ботулізм не можна визначити за кольором або смаком, мікроорганізм, який спричиняє хворобу, не псує продукти.
Також ботулізм може виникнути внаслідок споживання в’яленої чи копченої риби та будь-яких виробів із м’яса (ковбаси, шинки тощо). Це можуть бути продукти і домашнього приготування, і вироблені у промислових умовах.
Із сайту https://phc.org.ua/news/zvertaemo-uvagu-ukrainciv-na-nebezpeku-botulizmu
Лікар з гігієни харчування ВСП «Кам’янський РВ ДУ «ДОЛЦ МОЗУ»
Валентина ГЛАДКОВА
Ввечері у понеділок, 17 листопада, у Кривому Розі на вулиці Віталія Матусевича, сталася серйзона автотроща:…
У Самарі поліцейські затримали підозрюваного у вбивстві матері. В ході конфлікту 51-річний фігурант завдав жінці…
Нещодавно київський музей козацької старовини "Мамаєва слобода" перетворився на знімальний майданчик. Тут фільмували різдвяний мюзикл…
Пральний порошок - це незамінний засіб у кожному домі, але більшість українців використовують його лише…
Днями в Нью-Йорку розпочався щорічний Кінус шлухім – Міжнародна конференція, яка об'єднує тисячі рабинів і…
Справжня прихильність виявляється в турботі, увазі та готовності підтримувати партнера щодня. Астрологи впевнені, що деякі…