Нагадаємо, ботулізм — це харчова інтоксикація, зумовлена споживанням продуктів, які містять ботулотоксини. Збудник розмножується в анаеробному стані (без кисню), та за неправильних умов зберігання чи транспортування.
Причиною ботулізму найчастіше стають продукти домашнього консервування м’яса, риби, рідше — овочів та грибів.
Потенційно небезпечними є всі консервовані продукти, які були погано вимиті, неправильно/недостатньо термічно оброблені, транспортувались або зберігалися неналежним чином.
Навіть консерви, у яких усе гаразд із терміном придатності, виглядом і смаком, можуть бути зараженими: ботулізм не можна визначити за кольором або смаком, мікроорганізм, який спричиняє хворобу, не псує продукти.
Також ботулізм може виникнути внаслідок споживання в’яленої чи копченої риби та будь-яких виробів із м’яса (ковбаси, шинки тощо). Це можуть бути продукти і домашнього приготування, і вироблені у промислових умовах.
Із сайту https://phc.org.ua/news/zvertaemo-uvagu-ukrainciv-na-nebezpeku-botulizmu
Лікар з гігієни харчування ВСП «Кам’янський РВ ДУ «ДОЛЦ МОЗУ»
Валентина ГЛАДКОВА
Незважаючи на спекотню погоду, канікули дітей та відпустки тренерів, 10 липня на основній базі футбольної…
Увечері 10 липня на лінію 102 надійшло повідомлення, що у Нікополі, у дворі житлового будинку…
Після трьох років російського полону додому, у рідне місто, повернувся військовослужбець 74 окремого розвідувального батальйону…
Про це повідомив голова ОВА Сергій Лисак. "В області працювали сили ППО. За інформацією ПвК,…
Про ситуацію в місті повідомив мер Андрій Білоусов. "Вночі на території нашого міста минулося без…
У Кам'янському районі правоохоронці вилучили у місцевого жителя арсенал зброї та боєприпасів: справу скеровано до…