Нагадаємо, ботулізм — це харчова інтоксикація, зумовлена споживанням продуктів, які містять ботулотоксини. Збудник розмножується в анаеробному стані (без кисню), та за неправильних умов зберігання чи транспортування.
Причиною ботулізму найчастіше стають продукти домашнього консервування м’яса, риби, рідше — овочів та грибів.
Потенційно небезпечними є всі консервовані продукти, які були погано вимиті, неправильно/недостатньо термічно оброблені, транспортувались або зберігалися неналежним чином.
Навіть консерви, у яких усе гаразд із терміном придатності, виглядом і смаком, можуть бути зараженими: ботулізм не можна визначити за кольором або смаком, мікроорганізм, який спричиняє хворобу, не псує продукти.
Також ботулізм може виникнути внаслідок споживання в’яленої чи копченої риби та будь-яких виробів із м’яса (ковбаси, шинки тощо). Це можуть бути продукти і домашнього приготування, і вироблені у промислових умовах.
Із сайту https://phc.org.ua/news/zvertaemo-uvagu-ukrainciv-na-nebezpeku-botulizmu
Лікар з гігієни харчування ВСП «Кам’янський РВ ДУ «ДОЛЦ МОЗУ»
Валентина ГЛАДКОВА
Надзвичайних подій на території міста протягом цієї ночі не зафіксовано. Про це повідомив мер міста…
Про це повідомив голова ОВА Сергій Лисак. "Ввечері агресор продовжував атакувати Нікопольщину. Бив по райцентру,…
У Кам’янській виправній колонії відбувся щорічний конкурс краси та грації “Міс Весна-2024”, де учасниці змагалися…
Овен Ви відчуєте приплив творчої енергії та впевненості, що дасть вам змогу блищати в будь-якому…
Надзвичайна подія сталася ввечері 29 квітня на вулиці Михайла Грушевського у Кам’янському. Чотирирічний хлопчик впав…
Поліція Дніпра розшукує 13-річну Возмітелеву Вікторію. 29 квітня до поліції звернулась мати дівчинки та повідомила,…