Categories: Офіційно

26 червня – Міжнародний день боротьби з наркоманією та незаконним розповсюдженням наркотиків

26 червня у всьому світі відзначається Міжнародний день боротьби з наркоманією та незаконним розповсюдженням наркотиків. Цю дату встановлено в 1987 році Генеральною асамблеєю ООН, учасники якої  поставили за мету створення міжнародного суспільства, вільного від зловживання наркотиками.

Наркоманія – стан, що характеризується патологічним потягом до різних психоактивних речовин, зміною толерантності (збільшення дози споживання), розвитком психічної та фізичної залежності. Залежність від психоактивних речовин (наркотиків) — це хронічне захворювання, що проявляється в непереборному бажанні вживати наркотичні речовини, незважаючи на негативні соціально-медичні наслідки.

Про шкідливість вживання наркотичних речовин сказано немало. Незважаючи на те, що історія боротьби зі зловживанням наркотиками, їх поширенням і контролем оборотів продажу триває вже більше ста років, наркоманія залишається однією з найстрашніших бід сучасності. Все більше людей у всьому світі піддаються спокусі, думаючи, що моментально вирішать  всі свої проблеми.  Дуже часто навіть ті, хто проходить курс лікування, не можуть назавжди позбутися від наркотичної залежності.

Негативні явища, що породжуються вживанням наркотиків, несуть у собі велику небезпеку для людства. Їх вживання, насамперед, негативно впливає на здоров’я людей, сприяє розвитку соматичних і психічних захворювань і є однією з причин збільшення смертності та інвалідизації населення. Особливу небезпеку викликає вживання за допомогою шприців. Наркотик, введений таким чином одразу попадає в кров і швидко засвоюється організмом. Залежність  в такому випадку формується практично відразу. Використання одного шприца декількома людьми без відповідної обробки призводить до поширення вірусних гепатитів, ВІЛ/СНІДу та інших небезпечних  інфекцій. У м. Ка’мянське у кабінеті «Довіра» із взятих у цьому році на облік осіб з ВІЛ-інфекцією у близько 30 % встановлено парентеральний шлях зараження через вживання ін’єкційних наркотиків( інші – статевий шлях зараження).

Наркоманія залишається не лише медичною, а і соціальною  проблемою, оскільки наслідки цього явища мають згубний вплив на все суспільство. Саме тому громадяни, яким не байдужі проблеми здоров’я своїх близьких повинні об’єднатись, щоб нагадати всім про страшну хворобу. Тільки спільними зусиллями можна досягнути мети щодо формування у громадян, особливо молоді, негативного ставлення до вживання наркотичних засобів і психотропних речовин.

Однією з основних проблем боротьби з наркоманією є вживання токсичних засобів дітьми та підлітками. Висока популярність цих речовин серед молоді обумовлена доступністю придбання через мережу інтернет та низькою вартістю в порівнянні з «класичними» наркотиками. Ранніми ознаками вживання наркотиків на які варто звернути увагу можуть бути такі зміни у поведінці, характері та фізіології підлітків: безпідставне зникнення з дому на досить тривалий час, пропуск занять у навчальному закладі, зниження успішності в навчанні,  різкі зміни у поведінці, що не були властивими раніше ( поява брехливості, відчуженості) виникнення боргів; зникнення цінних речей та грошей з дому; поява таких хімічних речовин, як оцет, питна сода, перманганат калію, йод, ацетон та інші розчинники; знаходження шприців, голок, гумових джгутів, таблеток; поява в лексиконі нових жаргонних слів: баян, машина – шприц; колеса – таблетки; драп, план, ширка та ін.; наявність слідів ін’єкцій у будь-яких частинах тіла, особливо на передпліччі; розлади сну та апетиту.

Наявність однієї або декількох з вищевказаних ознак не дає підстав для ствердження того, що підліток вживає наркотики, однак це повинно спонукати батьків, вчителів та близьких підлітка звернутися за консультацією до фахівців.

Якщо у вас є підозра що близька вам людина вживає наркотичні речовини чи ви самі маєте намір позбутися залежності, але не можете це зробити самостійно, — звертайтесь    за допомогою та консультацією  до лікарів – наркологів  КНП КМР « Міська лікарня№1» за адресою: вул. Коваленка, 1, моб. тел. 098-177-97-75.

 

КОМУНАЛЬНИЙ ЗАКЛАД ОХОРОНИ ЗДОРОВ’Я

 «Міський медичний центр здоров’я та медицини спорту»

Олена

Recent Posts

Роки війни і День музеїв у Кам`янському

18 травня музейні працівники всього світу відзначають своє професійне свято – Міжнародний день музеїв.  Його…

12 хв. ago

На Донеччині загинув захисник з Кам’янського

Про це повідомив мер Андрій Білоусов. "5 травня поблизу населеного пункту Тоненьке на Донеччині, в…

16 хв. ago

21 медаль кам’янських веслувальників

16-17 травня 2024 року у місті Дніпро пройшов чемпіонат Дніпропетровської області з веслування на байдарках…

1 годину ago

На Дніпропетровщині збили шахед

Про це повідомив голова ОВА Сергій Лисак. "Вночі у Павлоградському районі оборонці знищили ворожий шахед.…

2 години ago

Молодь Кам’янського відвідала притулок для тварин

17 травня Центр молодіжних ініціатив спільно з активістами ГО “Бджола” здійснили візит до міського притулку…

2 години ago

Цьогоріч на Дніпропетровщині безоплатно видали майже 10 тис засобів реабілітації

У 2024-му на Дніпропетровщині видали майже 10 тис засобів реабілітації на більш ніж 115 млн…

3 години ago