О ситуации вокруг лучшей больницы Днепропетровщины

Как мы уже сообщали, Минздрав Украины вознамерился переподчинить себе Днепропетровскую областную больницу имени Мечиникова.

Ситуацию по состоянию на вчерашний вечер прокомментировал глава Днепропетровского облсовета Николай Лукашук.

«Протягом всього минулого тижня неодноразово спілкувався з Сергій Риженко. Також мав розмову з Міністром охорони здоров‘я Виктор Ляшко. Наразі мені зрозуміла державницька позиція щодо процесу створення в Україні сучасних університетських клінік і нових клінічних баз, які допоможуть у розвитку медичної освіти. Вважаю такі ініціативи правильними.
Але моя особиста позиція щодо передачі саме лікарні Мечникова в підпорядкування МОЗу не змінилася: цей медзаклад має залишитися у спільній власності територіальних громад.
Що було зроблено.
Надіслав офіційного листа Міністру охорони здоров‘я, в якому зазначено: лікарня Мечникова обслуговує спільні потреби територіальних громад з надання мешканцям Дніпропетровської області третинної медичної допомоги, є опорним закладом охорони здоров’я у госпітальному окрузі Дніпропетровської області і центром його спроможної мережі, є виконавцем регіональної програми «Здоров’я населення Дніпропетровщини на 2020-2024 роки».
Акцентував увагу на тому, що розширення мережі університетських лікарень МОЗ України у Дніпрі можливе за рахунок Державного закладу «Спеціалізована багатопрофільна лікарня №1 Міністерства охорони здоров’я України». Це не потребуватиме змін в мережі закладів охорони здоров’я у госпітальному окрузі Дніпропетровщини.
Разом із тим для прийняття депутатським корпусом Дніпропетровська обласна рада рішення попросив Міністерство:
– надати бізнес-план або економічне обґрунтування (з визначенням етапів, термінів, шляхів та засобів реалізації) ефективного використання цілісного майнового комплексу лікарні, з визначенням джерел фінансування видатків з його утримання;
– повідомити про можливість вибору альтернативних баз для створення університетських лікарень з числа медичних закладів Дніпропетровської області;
– розглянути питання доцільності розширення мережі університетських лікарень МОЗ України в Дніпропетровській області на період дії воєнного стану в Україні.
Підсумовуючи.
Лікарню Мечникова ніхто нікуди не віддає, її не зачиняють, не реформують, персонал не звільняють. Медзаклад працює, продовжує і продовжуватиме рятувати українських захисників, лікувати переселенців та мешканців Дніпропетровщини. Наразі Міністерство збирає інформацію від обласних рад про лікарні, моделює майбутню систему розвитку сфери охорони здоров‘я і медичної освіти.
В Дніпропетровській обласній клінічній лікарні ім. Мечникова працює 2121 особа. Майже півтисячі лікарів, серед яких – 6 докторів медичних наук, 44 кандидати медичних наук, 43 Заслужених лікаря України. Вважаю, що вони заслуговують на участь в соціальному діалозі щодо зміни статусу лікарні. До речі, сьогодні в лікарні відбулися збори трудового колективу. Співробітники медзакладу одностайно вирішили, що не хочуть зміни підпорядкування.
Наостанок. Я бачив дописи, коментарі та дискусії, які розгорілися в соціальних мережах і в пресі. Не беруся роздавати дорослим людям поради стосовно того, що, коли і як їм писати. Але зараз закликаю всіх нарешті припинити цей хайп, особисті образи і суперечки, які вважаю абсолютно недоречними та деструктивними в нинішній час.
В країні триває війна. Концентруємося на тому, як здолати російських окупантів. В кожного з нас свій фронт, і лікарня Мечникова нині тримає свій», – написал Лукашук в социальных сетях.

Вам буде цікаво

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *