Кам’янчанам розповіли, як рятуватися від спеки

Аномальна спека негативно впливає на здоров’я людини, викликаючи погіршення самопочуття, зниження працездатності, загострення хронічних хвороб. Особливо це стосується людей похилого віку, людей з хронічними серцево-судинними захворюваннями, з надмірною вагою, тих, хто працює на відкритих місцевостях, у виробничих і громадських приміщеннях без кондиціонування.

Про те, як не стати жертвою сонячного удару, і як захиститися від спеки, розповіли фахівці кам’янського медичного центру здоров’я та медицини спорту.

У спекотні дні слід побоюватися таких впливів на організм, як тепловий і сонячний удар. Щоб не потрапити у неприємну ситуацію, необхідно бути особливо обережними, стежити за своїм здоров’ям і дотримуватися певних правил поведінки:

• не виходьте без зайвої потреби на вулицю. Уникайте перебування під прямим сонячним промінням з 11:00 до 17:00;

• обмежте перебування в задушливих приміщеннях, зведіть до мінімуму перебування в громадському транспорті. Спека й задуха в замкненому просторі можуть спровокувати запаморочення й непритомність;

• якщо лишаєтеся вдома – блокуйте сонячним променям доступ до приміщення, зашторюйте вікна, бажано шторами зі спеціальної щільної тканини;

• обирайте одяг з легких та натуральних тканин, не одягайте тісну та синтетичну одежу, носіть головні убори;

• завжди носіть з собою пляшечку води і часто пийте, щоб поновлювати запас води в організмі упродовж дня збалансовано.

• відмовтесь від сильно газованих та солодких напоїв – вони негативно впливають на функціонування нирок та печінки. Пам’ятайте, що пиво спрагу не втамовує;

• виключіть з раціону м’ясо, їжте більше овочів і фруктів. у спекотні періоди обмежте звичайну фізичну активність. Фізичні навантаження збільшують теплообмін у 5 разів, що може призвести до зневоднення організму;

• не користуйтесь в спеку косметикою, особливо пудрою й тональними кремами. По-перше, вони ускладнюють шкірі дихання, по-друге, як наслідок, людина сильніше пітніє, і ефект від макіяжу виявляється прямо протилежним бажаному;

• якщо в приміщенні встановлено кондиціонер, пам’ятайте, що різниця температур між приміщенням і вулицею не повинна перевищувати 10 градусів. Тому не можна програмувати кондиціонер на температуру нижче ніж 18 градусів.

• якщо Ви вживаєте будь-які лікарські препарати – обов’язково порадьтесь зі своїм лікарем стосовно того, як вони можуть впливати на організм людини під час періоду літньої спеки.

Врятуватися від спеки й освіжити організм допоможуть водні процедури. Це не означає, що потрібно купатися в водоймищах або міських фонтанах. Однак гуляти біля води, частіше ополіскувати руки й обличчя чи прикладати до тіла вологий рушник— це необхідний мінімум у таку погоду.

Бережіться респіраторних захворювань. Влітку вони не рідкість. Різкі температурні перепади: спека на вулиці та охолодження біля кондиціонера – найпростіша схема для майбутнього захворювання. Великий перепад температури стрімко знижує імунітет. Не купайтесь у надто холодних водоймах і не приймайте крижаний душ.

В спеку організм людини переносить неймовірне навантаження: порушується водний та соляний баланс в організмі, що призводить до погіршення харчування м’язових клітин і зниження працездатності організму (втома, пришвидшене серцебиття, в’ялість). Щоб зберігати свою працездатність, необхідно споживати достатню кількість води – мінімум 1,5 літра. Пити просто воду в спекотні дні недостатньо, краще вживати мінеральну воду з вмістом калію, кальцію і магнію. Адже небезпека аномальної спеки не тільки в зневодненні організму, але також і в втрати солей, які виводитимуться разом з потом. Ці солі необхідні організму і їх треба заповнювати. Не пийте крижану воду, так як вона може спровокувати запалення горла – фарингіт.

Спека – дуже вдалий час, щоб кинути палити і пити спиртні напої. Адже вживати алкогольні напої в спеку категорично забороняється, а куріння в таку погоду особливо небезпечно для здоров’я як самого курця так і для оточуючих.

Пам’ятайте про ризик виникнення харчових отруєнь – відмовтесь від звички готувати їжу про запас. Категорично не можна купувати їжу на лотках, не обладнаних холодильниками.

Вам буде цікаво

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *