Кам’янчанам нагадали, як вберегтися від сальмонельозу

В Кам’янському медичному центрі здоров’я та медицини спорту розповіли, як не захворіти таким гострим інфекційним захворюванням, як сальмонельоз.

Сальмонельоз – гостре інфекційне кишкове захворювання, збудниками якого є різні види бактерій роду Salmonella. Сальмонела вражає шлунково -кишковий тракт, іноді може протікати з тифоподібними симптомами, рідше у вигляді генералізованих септичних форм.

Сальмонельоз передається переважно харчовим шляхом. Основне значення в епідеміології сальмонельозу грають м’ясні та молочні продукти, пташині яйця. Водний шлях зараження реалізується в разі потрапляння сальмонел в джерела питної води. Контактно-побутове зараження відбувається переважно серед дітей раннього віку, осіб похилого  віку та дуже ослаблених людей. У цих випадках сальмонели поширюються через руки матерів,  іграшки, предмети догляду за дітьми, посуд,  постільну білизну.

Симптоми і тяжкість хвороби визначаються формою її протікання.

Шлунково-кишкова форма, що виникає майже в 98% діагностованих випадків інфікування, характеризується виникненням гострих гастритів, гастроентероколітів і гастроентеритів. Різко підвищується температура тіла, хворі відчувають слабкість, озноб, головний біль, у них з’являється нудота і болі в животі, а потім і пронос.

Тифоподобний варіант сальмонельозу по симптомам схожий з шлунково-кишковою формою, але через пару днів блювота і розлад шлунку припиняються. При цьому лихоманка залишається, продовжує посилюватися інтоксикація, через деякий час з’являється висип на шкірі, брадикардія, зниження артеріального тиску і хрипи в легенях, збільшуються печінка і селезінка.

Септична форма  представляє найбільшу небезпеку для життя, що погано піддається антибіотикотерапії.  Характерний розвиток гнійних вогнищ в опорно-руховому апараті і в деяких внутрішніх органах, можуть виникати менінгіти, ендокардити, аортіти, холецисто-холангіти, абсцеси різної локалізації та інші грізні ускладнення.
Зазвичай, самостійно відрізнити сальмонельоз складно, оскільки його симптоми типові і для харчового отруєння, а в деяких випадках нагадують апендицит. Тому, якщо відзначається поява хоча б одного з симптомів інфекції або існує підозра на сальмонельоз – негайно зверніться до лікаря.

Як не захворіти на сальмонельоз?

● Мийте руки перед їдою – найважливіше правило, знайоме з дитинства, але для профілактики сальмонельозу та інших кишкових інфекцій є найдієвішим;
●сирі продукти тваринного походження  відразу після покупки кладіть в холодильник і зберігайте  окремо;
● розморожуйте м’ясо лише  в холодильнику;
●ретельно мийте яйця перед вживанням;
●дотримуйтесь   чистоти на кухні, своєчасно прибирайте сміття, харчові відходи, не допускайте    появи мух, тарганів і гризунів;
● використовуйте окремий ніж для сирого м’яса та риби – це стосується і обробної дошки, яку разом з ножем після використанням слід ретельно мити і сполоснути окропом;
● не їжте погано просмажене м’ясо – м’ясо та птицю слід варити як мінімум 1 годину;
● не їжте «гоголь-моголь» і не пийте сирі яйця, варити їх необхідно 10 хвилин;
● пийте тільки кип’ячене молоко, а також уникайте вживання сиру, придбаного в літній період в сумнівних торгових точках;
● уникайте громадського харчування в сумнівних закладах у літній період часу, не купуйте продукти харчування в місцях стихійної торгівлі.

Вам буде цікаво

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *