Робота департаменту екології Кам’янського під час війни

З метою реалізації на території міста екологічних заходів рішенням Кам’янської міської ради від 22.12.2021 №427 -14/VIII була затверджена «Екологічна Програма Кам’янської міської територіальної громади на 2022–2025 роки». 

Але, у зв’язку з військовою агресією Російської Федерації проти України, ураховуючи розпорядження Кабінету Міністрів України від 24.02.2022 №181-р «Питання запровадження та забезпечення здійснення заходів правового режиму воєнного стану в Україні», керуючись указами Президента України від 24.02.2022 №64/22 «Про введення воєнного стану в Україні» більшість запланованих у програмі заходів не вдалося розпочати.

Відповідно до Закону України «Про правовий режим воєнного стану», органи місцевого самоврядування і далі здійснюють повноваження, надані їм Конституцією України, цим та іншими законами України. Військове командування разом із Міністерством внутрішніх справ України, органами місцевого самоврядування має забезпечити передбачені Законом України «Про правовий режим воєнного стану» заходи й повноваження, необхідні для забезпечення оборони України, захисту безпеки населення та інтересів держави з  урахуванням можливості використання бюджетних коштів.

В умовах воєнного стану надзвичайно важливо забезпечити оперативне, належне та безперервне виконання місцевих бюджетів. Для забезпечення ефективного функціонування бюджетної сфери та життєвонеобхідних потреб жителів територіальних громад у період дії воєнного стану Офіс Президента України, Уряд, Верховна Рада України, РНБО та інші центральні органи виконавчої влади приймають низку, ефективних, оперативних рішень.

Наразі немає можливості проводити роботи по багатьом проєктам. Так, на березень поточного року планувалось провести закупівлю робіт «Проведення заходів щодо поліпшення стану лівобережного каналу» м. Кам’янського. Реконструкція. Коригування.» та розпочати роботи. Але… Така участь спіткала  і інші заплановані екологічні заходи.

Але прийняті ВРУ законодавчі акти передбачають певні заходи, які можуть фінансуватися під час воєнного стану. Тому деякі роботи екологічного спрямування таки проводяться. Проводимо роботи по ліквідації стихійних сміттєзвалищ на території міста, проведення заходів з захисту населення від факторів радіаційного забруднення навколишнього природного середовища в зоні впливу хвостосховища по вул. Кодацька, послуги з відведення стічних вод (утримання мережі меліоративної системи в м. Кам`янське), забезпечуємо моніторинг радіаційного фону на території міста Кам’янське, проводимо патріотичні заходи за участю тимчасово переміщених сімей, приймаємо участь у зборі гуманітарної допомоги та інше.

Зауважимо, що Екологічний податок у нашому місті підприємствам нараховується. В умовах дії воєнного стану для об’єктів, пов’язаних з оподаткуванням екологічним податком, платниками, зареєстрованими (взятими на облік) за місцем розміщення стаціонарних джерел забруднення, за утворення радіоактивних відходів та тимчасове зберігання радіоактивних відходів
на територіях, на яких ведуться (велися) бойові дії, або на територіях, тимчасово окупованих збройними формуваннями Російської Федерації, визначених Кабінетом Міністрів України, не нараховується та не сплачується за I, II, III та IV квартали 2022 року екологічний податок за всі обсяги та види забруднення, що здійснюються стаціонарними джерелами забруднення, передбачені законодавством України, та за всі обсяги утворених радіоактивних відходів та обсяги тимчасового зберігання радіоактивних відходів.

Працівники департаменту опрацьовують питання внесення відповідних змін до Екологічної програми міста з метою перерозподілу коштів по екологічним напрямкам, на які Законом України передбачено (дозволено) використання коштів.

Вам буде цікаво

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *