Вакцинація дорослих від правця: що необхідно знати

Щороку в Україні  реєструються випадки  інфікування дітей  правцем і є загроза, що надалі ситуація може тільки погіршуватися. Це й не дивно. Природний імунітет проти такої хвороби як правець не формується, єдиним захистом від цього небезпечного захворювання є вакцинація, проте в останні роки батьки все частіше відмовляються від вакцинації своїх дітей. За даними Міністерства охорони здоров’я України нині не більше 50% дітей і підлітків та лише  10-15% дорослого населення вакциновано відповідно до календаря щеплень, затвердженого МОЗ України.

Правець — це гостре інфекційне захворювання, яке викликається анаеробною, грампозитивною правцевою паличкою. Особливістю збудника є здатність упродовж тривалого періоду залишатися життєздатним утворюючи спори.  Найчастіше ці бактерії живуть у ґрунті і кишковому тракті тварин.

Правцем можна заразитися, коли спори бактерій, що викликають хворобу, потраплять до  відкритих ран у вигляді подряпин, порізів, опіків, через укуси  тварин.

Ризик інфікуватися правцем влітку дуже зростає як для дітей, так і дорослих.  Діти більше часу проводять на вулиці, бігають та граються на дитячих майданчиках, і  можуть поранитися швидше, ніж в інший період року. Робота на городі чи у саду також може нести ризики інфікуватися хворобою.
У період воєнного стану  питання інфікування є надзвичайно актуальним для збереження здоров’я як військовослужбовців, так і цивільного населення. Спори правця є всюди, а  ризик отримати травму зростає.  Найменша подряпина чи опік можуть стати вхідними воротами інфекції.

Ця хвороба дуже небезпечна. Без медичної допомоги смерть від правця наступає у 100% випадків, проте навіть із медичною допомогою ризики смерті від правця досить високі — від 10 до 70%. Це залежить від лікування, віку, загального стану здоров’я людини, яка інфікувалася. Тому дуже важливо вчасно вакцинуватись, щоб сформувати імунітет та знизити ризик виникнення захворювання.
Щеплення для профілактики правця  проводяться за віком: у 2 місяці (перше щеплення), у 4 місяці (друге щеплення), у 6 місяців (третє щеплення) та у 18 місяців (четверте щеплення). Ревакцинація проводиться в 6 і 16 років. Далі вакцину проти правця вводять кожні 10 років для всього дорослого населення. Якщо в дитинстві людина не вакцинувалась, їй необхідно отримати як мінімум три дози вакцини  – спочатку перша доза, через місяць – друга, через 6 місяців після другої – третя.  Вакцина для профілактики правця  безоплатна, її закуповують за державні кошти.

Як повідомили у міському управлінні охорони здоров’я, на сьогоднішній день Камянське повністю забезпечене вакцинами на екстрений випадок. Тобто, якщо у хворого виявлені підозри чи ознаки цього захворювання, або є поранення чи відкриті травми, то він може отримати необхідну вакцину у міській лікарні швидкої допомоги або у травмпункті ЦПМСД № 3 (колишня лікарня «Вагонників»).

 Збережіть здоров’я своє та своїх дітей – зверніться до вашого сімейного лікаря або у медичний заклад місцевості, де ви зараз перебуваєте щоб отримати вакцинацію відповідно до календаря щеплень!  Послугу з вакцинації Вам мають надати незалежно від того, чи підписана декларація.

 

КЗОЗ КМР «Міський медичний    центр здоров’я та медицини спорту»    

Вам буде цікаво

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *