Новий закон забороняє куріння у громадських місцях та закладах ресторанного господарства

16 грудня 2021 року Верховна Рада України ухвалила Закон №1978–IX «Про внесення змін до деяких законів України щодо охорони здоров’я населення від шкідливого впливу тютюну»,  (далі – Закон) відповідно до якого власники закладів харчування ризикують отримати штраф за шкідливу звичку своїх клієнтів. Санкції застосовуватимуться навіть за залишені на столах попільнички.

Норми Закону спрямовані на зменшення привабливості тютюнових виробів, захист від впливу вторинного тютюнового диму, викидів від електронних сигарет та аерозолю тютюнових виробів для нагрівання в публічних приміщеннях тощо.

Серед основних нововведень Закону можна виділити такі:

  • заборона куріння пристроїв для нагрівання у всіх місцях, як це вже є із сигаретами та електронними сигаретами (зокрема школи, лікарні, заклади харчування, робочі місця), розширення переліку місць, де куріння заборонено;
  • запровадження медичних попереджень на пачках електронних сигарет та рідин до них, а на сигаретах медичне попередження збільшиться до 65 % від розміру упаковки;
  • заборона продажу сигарет зі смаками та ароматами (фруктів, ягід чи солодощів) – наразі це діє як своєрідний «гачок» і приманка для залучення дітей до куріння;
  • заборона реклами та стимулювання продажу тютюнових виробів, електронних сигарет і рідин до них, пристроїв для нагрівання тютюну.

З 11 липня 2022 року Законом запроваджуються додаткові правила щодо захисту бездимного середовища, зокрема заборонено куріння, вживання та використання:

  • пристроїв для споживання тютюнових виробів без їх згоряння;
  • трав’яних виробів для куріння;
  • предметів, пов’язаних із їх вживанням;
  • тютюнових виробів;
  • кальянів;
  • електронних сигарет.

Куріння електронних пристроїв для нагрівання тютюну стає заборонено на рівні із сигаретами, кальянами та е-сигаретами у визначених Законом громадських місцях.

Новації звужують перелік громадських місць, в яких дозволяється паління, а також визначають об’єкти, де куріння дозволяється лише за умови відведення для цього спеціальних місць.

Заборона стосуватиметься не лише сигарет і сигар, а й електронних сигарет та кальяну. Відтепер не дозволятиметься й паління на зупинках маршрутних транспортних засобів. Під певне обмеження потрапляють приміщення закладів культури, органів державної влади та місцевого самоврядування, інших державних установ та спортивні споруди.

У приміщеннях готелів, гуртожитків, в аеропортах та на вокзалах курити відтепер можна буде лише в спеціально відведених для цього місцях. Й останні не повинні перевищувати 10% загальної площі, а також мають бути обладнані витяжною вентиляцією чи іншими засобами для видалення диму.

Закон установлює повну заборону паління в приміщеннях закладів ресторанного господарства.

Суб’єкт господарювання закладу ресторанного господарства повинен:

  • проінформувати персонал про нові правила;
  • розмістити графічний знак і текст «Куріння, вживання, використання тютюнових виробів, електронних сигарет, пристроїв для споживання тютюнових виробів без їх згоряння, кальянів заборонено!»
  • забрати всі попільнички та контейнери для тютюнових виробів для електричного нагрівання з закладу/приміщення;
  • переобладнати спеціально відведені місця для куріння, наприклад на квітник чи спортивну зону (крім, аеропортів);
  • забрати з вхідних дверей та стін закладу напис, який дозволяє споживати ТВЕНи (тютюнові вироби для електричного нагрівання) в приміщенні;
  • інформувати відвідувачів про заборону куріння тютюнових виробів, електронних сигарет та пристроїв для нагрівання тютюну, а в разі порушення та відмови в припиненні – викликати поліцію.

Куріння тютюнових виробів у місцях, де це заборонено Законом, а також в інших місцях, визначених рішенням відповідної сільської, селищної, міської ради, відповідно до ст. 175–1 КУпАП до відвідувачів, які порушують чинне законодавство, передбачено адміністративну відповідальність у вигляді штрафу від трьох до десяти неоподаткованих мінімумів доходів громадян (від 51 грн – до 170 грн). У разі повторного протягом року порушення штраф становить від десяти до двадцяти неоподаткованих мінімумів доходів громадян (від 170 грн – до 340 грн).

За нерозміщення у закладах ресторанного господарства суб’єктами господарювання інформації щодо графічного знаку та тексту «Куріння, вживання, використання тютюнових виробів, електронних сигарет, пристроїв для споживання тютюнових виробів без їх згоряння, кальянів заборонено!» чинним законодавством  передбачено штраф у розмірі 1 000 грн.

За розміщення попільничок (для закладів ресторанного господарства), кальяну або куріння, вживання, використання тютюнових виробів, електронних сигарет, пристроїв для споживання тютюнових виробів без їх згоряння, кальянів у заборонених місцях також передбачено штраф:

  • для суб’єктів господарювання (крім закладів ресторанного господарства) – у розмірі 1000 гривень, а у разі повторного за рік порушення – 10000 гривень.
  • для закладів ресторанного господарства – 3000 гривень, а у разі повторного порушення протягом року – 15000 гривень.

Крім того, за порушення правил продажу штрафуватимуть:

  • за продаж iqos, glo та інших електронних сигарет неповнолітнім загрожує покарання у вигляді штрафу 1020 гривень, а за повторне порушення – 10200 гривень.

Департамент муніципальних послуг та регуляторної політики міської ради звертає увагу суб’єктів господарювання міста щодо неухильного виконання чинного законодавства та необхідності проведення роз’яснювальної роботи серед працівників підпорядкованих закладів ресторанного господарства.

 

Директор департаменту                                                         

Марина ГУРСЬКА

Вам буде цікаво

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *