Голова екокомісії Кам’янського про зміни до закону про охорону повітря

Верховна Рада України ухвалила в другому читанні законопроєкт №5339, який вносить зміни до чинного Закону «Про охорону атмосферного повітря». Проте їх реалізація має врахувати баланс між дотриманням екологічних норм виробництва та індустріальним навантаженням під час повоєнного відновлення економіки України. Таку думку висловив очільник екологічної комісії м. Кам’янське (Дніпропетровська обл.) Олександр Лукашов.

Документ ліквідовує положення, які дають можливості для корупційних дій. З іншого боку –  накладає відповідальність на підприємства, що здійснюють викиди в атмосферне повітря.
Депутати дали «зелене світло» для отримання дозволів на викиди в режимі онлайн. Тож підприємцям більше не потрібно для цього відвідувати ЦНАПита Міндовкілля. А громадськість зможе відстежувати процедуру отримання підприємствами дозвільних документів.
Разом з тим новий закон запроваджує обов’язкове встановлення автоматизованих систем контролю викидів забруднюючих речовин («контроль на трубі»). А також – щорічну звітність щодо дотримання умов дозволів на викиди в атмосферу.
Своїм рішенням Верховна рада також ліквідувала перелік організацій та установ, які мають право на розробку документації, що обґрунтовує отримання дозволів на викиди.  На думку авторів закону, це необхідно для усунення корупційної складової та покращення державного регулювання.
За словами очільника кам’янської міської екологічної комісії Олександра Лукашова, реалізація документу має враховувати післявоєнне відновлення економіки України.
«Важливо, щоб реалізація закону враховувала відновлення економіки та часткову втрату промислового потенціалу України. Адже вцілілим підприємствам доведеться працювати на підвищених потужностях. З іншого боку віднедавна Україна – кандидат на членство до ЄС. А тому стан екології, зокрема викидів в атмосферу, нам доведеться привести до європейських норм», – зазначив він.
Наразі очікує розгляду законопроєкт №6349, покликаний внести зміни до процедури екологічного аудиту. В документі враховані правки, які Олександр Лукашоввніс спільно з ГО «Чисте повітря України». Вони передбачають підвищення прозорості екоаудиту за рахунок обов’язкового оприлюднення його результатів. А також позбавляють недобросовісних можливості перешкоджати проведенню екоаудиту.
Олександр Лукашов висловив сподівання, що найближчим часом Верховна Рада розпочне розгляд законопроєкту.

Вам буде цікаво

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *