Реалії Кам’янського: а енергетикам «до лампочки»…

Є писані та неписані правила – якщо в країні війна, то вказівки місцевого керівника щодо життєзабезпечення того чи іншого населеного пункту виконуються неухильно. І це зрозуміло – коли на кону доля країни, не до свавілля та до комерційної вигоди окремих структур. Ось тільки в Україні, у місті Кам’янське, ці правила, на жаль, не діють.

Майже тиждень тому ми писали про те, що ДТЕК «Дніпрообленерго» через заборгованість відключила будівлю ДЮСШ № 2, що на лівому березі, причому зроблено це було без офіційного письмового повідомлення. Без електрики залишилася не лише спортшкола, а й розташоване в цій будівлі Дніпровське районне відділення ЦНАП та філія поліклініки №1. Розповіли ми і про причину виникнення заборгованості – Держказначейство України постійно блокує платежі з міського бюджету тим самим енергетикам. Внаслідок дій енергетиків та бездіяльності казначейства тисячі мешканців лівого берега та інших житлових масивів Дніпровського району, а також вимушені переселенці, не змогли вчасно скористатися послугами ЦНАП, що особливо погано для переселенців – адже без оформлення необхідних документів у цій структурі вони не можуть стати на облік, ні отримати допомогу, ні зареєструватися за новим місцем проживання. Страшить і те, що без світла – філія поліклініки, єдина медустанова на цьому житловому масиві. Останні прильоти до Дніпра та Нікополя показали: медики мають бути завжди готові до прийняття постраждалих, якщо, не дай Боже, прилетить і до нас. А у нас вийшло навпаки – робота медпункту паралізована, ні про яку готовність до надзвичайної ситуації не може бути й мови. Крім того, через відключену сигналізацію охороняти будівлю дуже важко, існує загроза крадіжки всього того, що тут знаходиться.

Після нашої минулої публікації в ситуацію втрутився голова Кам’янської районної військової адміністрації Олег Гапіч – найвища влада в районі в умовах війни. Він запросив до себе керівника енергетиків Кам’янського Армана Нігояна та вказав йому на неприпустимість відключень об’єктів, які забезпечують життєдіяльність міста під час воєнного стану. Також і Нігояну, та його дніпровським босам голова РВА надав список підприємств, установ та організацій, які не можна знеструмлювати. Більше того, Гапіч гарантував, що перелічені організації платитимуть за спожиту електроенергію за першої ж нагоди.
Більше того – Управління молоді та спорту Кам’янської міської ради, у віданні якого знаходиться будівля ДЮСШ № 2, направило на адресу енергетиків гарантійний лист, у якому письмово запевнило, що борги будуть погашені до кінця липня. До листів додавалися копії платіжних доручень та витяг із казначейства, які підтверджували – гроші в міському бюджеті є, і вони направлені саме енергетикам, і лише зволікання у Держказначействі заважають їм вчасно надійти на рахунки ДТЕК «Дніпрообленерго». Тобто голова ОВА, який наділений всією повнотою влади, і керівництво Кам’янського дало найчіткіші гарантії – борги буде погашено.

Якщо хтось подумав, що після цього ситуація вирішилася і до будівлі ДЮСШ №2 було подано електрику, глибоко помиляється. Як і раніше, приміщення знеструмлено, паралізовано роботу ЦНАПу, медпункту та інших, розташованих тут установ. Виходить, що вказівки та гарантії на наших енергетиків ніяк не діють. І їхню поведінку інакше, ніж саботаж та шкідництво, розцінити не можна – адже вони не просто підривають авторитет місцевої та державної влади, вони провокують соціальний вибух у Кам’янському!

Іноді здається, що ДТЕК «Дніпрообленерго» знаходиться не у воюючій Україні, а десь у благополучній Англії чи Франції, де можна свої комерційні інтереси ставити вище за державні. Загалом, живуть люди у паралельному Всесвіті, і їм проблеми кам’янчан «до лампочки». До тієї лампочки, яка вже майже тиждень не горить у будівлі спортшколи.

Цікаво, що ще має статися, щоб енергетики таки підключили знеструмлену будівлю, хто має втрутитися? Поліція, прокуратура, СБУ чи інші силові структури? А може, є сенс підключитися військовим, переселенцям та спортсменам? Щоб вони вдумливо та докладно пояснили босам «Дніпрообленерго», що займатися саботажем та таким безсовісним «видавлюванням» грошей – це дуже недобре. Особливо у воєнний час…

Вам буде цікаво

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *