До уваги кам’янчан: інфляція прискориться до 30%

Реальний ВВП України у 2022 році скоротиться на 35%, а інфляція за підсумками року прискориться до 30%, очікує аналітик стратегічного розвитку банку “Південний” Костянтин Хведчук, повідомляє “Інтерфакс-Україна”.
“Очікуємо, що базовий прогноз НБУ передбачатиме близько 35% падіння економіки поточного року і відновлення економіки на 10% наступного. НБУ, ймовірно, прогнозуватиме прискорення інфляції до 28-30% р/р взимку та її уповільнення протягом наступного року”, – сказав він агентству “Інтерфакс-Україна”.
За його словами, водночас більшість ризиків залишаються проінфляційними.
Зокрема, він зазначив, що зниження облікової ставки не варто очікувати раніше, ніж зниження інфляційного тиску.
“Прогноз НБУ, ймовірно, передбачатиме утримання високої облікової ставки з поступовим її зниженням у 1 кварталі наступного року. Проте основними невідомими параметрами прогнозу залишаються тривалість війни та обсяги зовнішньої підтримки України. Замість звичайного прогнозу НБУ може опублікувати різні сценарії залежні від цих параметрів”, – вказав він.
Начальник аналітичного відділу Альфа-Банку Олексій Блінов також очікує на зростання інфляції.
“У контексті макроекономічних прогнозів найімовірнішим є суттєвий перегляд прогнозу інфляції вгору, адже останніми місяцями фактичні показники зростання цін стали перевищувати очікування НБУ”, – зазначив він.
У свою чергу, голова ради НАБУ Олена Коробкова зазначила, що зараз прогнозувати рівень інфляції та цифри щодо ВВП невдячна справа, оскільки є велика кількість слабо прогнозованих факторів, які впливають на ці показники, зокрема розвиток подій на фронті.

Вам буде цікаво

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *