Музей історії Кам’янського отримав міжнародний грант для забезпечення збереження експонатів

У вогні повномасштабної загарбницької війни, розв’язаної проти України, щодня страждають жителі та інфраструктура мирних міст, об’єкти культурної та історичної спадщини, включаючи музеї. Збереження їх – справа особливої ​​ваги, оскільки ліквідація національної ідентичності українців – найважливіша мета окупантів. На це потрібні значні сили та засоби, які значно перевершують скромні можливості наших закладів культури.

У цій ситуації єдиним виходом найчастіше стає допомога спеціалізованих та благодійних організацій. Одним із них є ALIPH Foundation (Міжнародний альянс захисту культурної спадщини в зоні конфліктів), штаб-квартира якого знаходиться у Швейцарії. Це міжнародний фонд, метою якого є збереження пам’яток культури та мистецтва у країнах, що страждають від воєн та військових конфліктів.

Із початком російського вторгнення в Україну представники фонду затвердили окрему програму допомоги українським об’єктам культурної спадщини. Як повідомила директор музею, кандидат історичних наук Наталія Буланова, ALIPH надав Музею історії Кам’янського фінансову допомогу для виготовлення спеціальних ящиків та пакувального матеріалу, необхідних для упаковки та перевезення експонатів, у разі евакуації музейних колекцій. Також було здійснено заходи щодо запобігання знищенню музейних предметів, що знаходяться на примузейній території, серед них – декоративна композиція «Мамай», половецькі кам’яні баби, автентична пам’ятка «Прометей».

– Неможливо переоцінити значення допомоги, яку надають європейські партнери музеям України в такий критичний момент нашої історії. Висловлюємо величезну подяку і сподіваємося на успішне продовження співпраці, – наголосила Наталія Буланова.

Вам буде цікаво

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *