На Дніпропетровщині знижуються зарплати

Ситуація із зарплатами на ринку праці в липні є неоднорідною залежно від регіону країни, і на фоні пришвидшення споживчої інфляції незначне підвищення середніх зарплат не вселяє оптимізму.

Про це йдеться в дослідженні експертно-аналітичного центру кадрового порталу grc.ua.

“У липні ситуація з зарплатами неоднорідна залежно від регіону країни. Незначне підвищення зарплат спостерігається у більшості західних областей України, окрім Львову та області. Водночас відчутно знизилися зарплати у Дніпропетровській, Миколаївській, Сумській областях та на Волині й Житомирщині. У Києві середня зарплата без змін та залишається найвищою по Україні. Середня зарплата у липні у відкритих вакансіях в усіх областях України становить 22460 грн”, – йдеться в повідомленні.

Зазначається, що на тлі збільшення темпів споживчої інфляції, стабілізація та незначне підвищення середніх зарплат у деяких регіонах у липні не вселяє оптимізму.

“За даними Нацбанку України, у червні цього року показник споживчої інфляції сягнув 20,1% у річному вимірі проти 18% у травні. Нагадаємо, що середні зарплати через війну навесні знизилися на 10%, порівнюючи з довоєнним періодом. У деяких професійних сферах зарплати впали до -50%. З початком літа у більшості професійних сфер припинилося зниження окладів, проте зарплати залишаються низькими”, – сказано в дослідженні.

Аналітики зазначають, що в липні, навіть із урахуванням незначного підвищення середньої зарплати у деяких регіонах України, доходи українців нижчі, порівнюючи з першою половиною лютого.

Київ залишається містом з найвищою середньою заробітною платою. Середній оклад в столиці тримається майже на одному рівні протягом трьох місяців – 29200 грн у травні, 29500 грн у червні та липні.

У Львівській області, яка займала останнім часом другу сходинку у рейтингу зарплат, у липні середня заробітна плата знизилася. Якщо у червні у цьому регіоні в середньому пропонували 20500 грн, то середня липнева зарплата у Львові та області становить 18900 грн.

При цьому у більшості областей західного регіону України у липні спостерігається позитивна динаміка середньої заробітної плати. Так, підвищення середньої зарплати, яку пропонують у відкритих вакансіях у липні, зафіксовано у Закарпатській області (16600 грн), Івано-Франківській області (15200 грн), Хмельницькій області (14800 грн), Тернопільській області (14300 грн), Рівненській області (11500 грн).

Вищі, аніж на початку літа, зарплати у Одеській області. Тут роботодавці у липні пропонують в середньому 22500 грн. Для порівняння, у червні середня зарплата у цьому регіоні становила 18700 грн.

До рейтингу регіонів, де у липні пропонують найвищі зарплати, окрім Києва, Одеської та Львівської областей, потрапили також Харківська область (середня зарплата 18000 грн), Запорізька та Чернівецька області (17100 грн).

Найменша середня заробітна плата зафіксована у Рівненській області (11500 грн). До переліку регіонів з найнижчими зарплатами потрапили також Полтавська та Київська області, де в середньому у липні пропонують 11700 грн; Житомирська область (11800 грн), Кіровоградська область (12100 грн), Чернігівська область (12100 грн).

Вам буде цікаво

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *