Власник «Каметсталі» втратив 64% статків

З початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну статки Ріната Ахметова скоротилися на 64% – з $13,7 млрд у лютому до $4,9 млрд у липні.

Головною причиною стала втрата 2/3 бізнесу “Метінвесту”, йдеться у матеріалі “Forbes Україна”. Про це пише видання https://vesti.ua/.

Основну частину статку (46%) Ахметова, як і раніше, становить промислова група “Метінвест”. У травні аналітики оцінили її вартість у $3 млрд, з яких $2,25 млрд – частка Ахметова. Також найважливішими серед активів є приватна та комерційна нерухомість з оцінкою $650 млн, які займають 13-відсоткову частку в статку. 12% майна – це ДПЕК, вартість якої впала більш ніж утричі за час війни: з $1,92 млрд. до $580 млн. Готівка та інші ліквідні активи бізнесмена оцінили приблизно в $300 млн (6% статків), враховуючи попередні виплати дивідендів. 5% статків – це один із найбільших банків в Україні – ПУМБ, вартість якого зараз становить $250 млн.

Транспортна компанія “Лемтранс” коштує $225 млн і також займає 5-відсоткову частку в загальному стані Ахметова. Футбольний клуб “Шахтар” (3% статку) подешевшав із $275 млн у лютому до $150 млн у липні, більша частина коштів – це трансферна вартість футболістів.

Найсильніше подешевшали медіаактиви Ріната Ахметова, коли SCM передав державі всі ліцензії на мовлення “Медіа Групи України”.

21 липня Нацрада з питань теле- та радіомовлення анулювала дозволи. Раніше цей сегмент стану оцінювався у $200 млн. Також багато активів Ахметов втратив за рахунок втрати доступу до обробітку земель у Донецькій області площею 85 тис. га. Це був основний регіон роботи його с/г підприємств. “Метінвест” втратив свою вартість за рахунок окупації ММК ім. Ілліча та “Азовсталі” у Маріуполі, а також скорочення роботи гірничо-збагачувальних комбінатів та інших заводів на Донбасі.

Попри все це Ахметов залишається найбагатшою людиною України. На другому та третьому місцях, згідно з рейтингом Forbes, – Віктор Пінчук ($2 млрд) та Вадим Новинський, який разом з Ахметовим володіє «Каметсталлю» у Кам’янському ($1,4 млрд).

Вам буде цікаво

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *