Кам’янчанам нагадали про страшну хворобу

У Кам’янському медичному центрі здоров’я та медицини спорту нагадали, що 28 липня – не тільки свято Української Державності, а й Всесвітній день боротьби з гепатитами.

У нашому місті в 2021 році зареєстровано 15 випадків вірусних гепатитів. З них гострих – 8 ( гепатит А – 2 , гепатит В – 6 ), хронічних – 7 ( гепатит В – 1 , гепатит С – 6 ).

За 1 півріччя 2022 року було зареєстровано 7 випадків, з них 3 гострих ( гепатит С – 1, не диференційних – 2 ) та 4 хронічних вірусних гепатитів (гепатит В – 2, гепатит С–2).

Серед інфекційних хвороб людини вірусні гепатити посідають третю сходинку, поступаючись лише гострим респіраторним вірусним інфекціям та інфекціям шлунково – кишкового тракту.

Гепатит – це запалення печінки, в основному, вірусної етиології. Існує п’ять основних типів вірусів гепатиту ( А, В, С, Д та Е), потенційні можливості яких становлять загрозу через приведення до епідемічного розповсюдження.

Кожен 12-й мешканець планети Земля живе з хронічним гепатитом В або С. Кожні 10 секунд 1 людина в світі заражується на гепатит. Кожен третій мешканець планети підпадає під ризик зараження одним або двома вірусами. Гепатити В та С сумісно вбивають одну людину кожну хвилину. ВООЗ визнано вірус гепатиту В, як основний етіологічний агент первинного раку печінки, що приблизно складає 80% первинних ракових захворювань. В Україні інфікованість гепатитом В становить 3% від кількості всього населення, а це близько 1 мільйон осіб. Таку ж гостру проблему для людства викликає і захворюваність на вірусний гепатит С. За даними Міністерства охорони здоров’я України, хворих на вірусний гепатит С у 5 – 6 разів більше ніж носіїв ВІЛ і з кожним роком захворюваність зростає. Експерти вважають, що цей ріст пов’язаний з ростом наркоманії: 38 – 40% молодих людей, які захворіли гепатитом С, інфікуються при внутрішньовенному введені наркотичних засобів.

Причиною гепатиту А та Е, звичайно, є вживання в їжу забруднених харчових продуктів або води. Гепатит В, С та Д, як правило, виникає внаслідок парентерального контакту з інфікованими рідинами організму людини. Найбільш поширеними шляхами передачі вірусів типу В, С та Д є переливання крові та її продуктів, що містять збудник, інвазійні медичні процедури з використанням забрудненого обладнання, стосовно гепатиту В – ще й передача від матері дитині під час пологів, від членів родини дитині, а також при сексуальних контактах. Гострий перебіг інфекції супроводжується жовтяницею (пожовтіння шкіри та очей), потемнінням сечі, нудотою, блювотою та болями в області живота або безсимптомно.

Профілактика вірусних гепатитів

Щоб уникнути інфікування вірусними гепатитами А і Е необхідно:

– використовувати для пиття, миття посуду, овочів та фруктів лише перекип’ячену воду;

– ретельно мити руки з милом, використовувати індивідуальні рушники.

Переривання шляхів передачі парентеральних вірусних гепатитів забезпечують наступні санітарно-гігієнічні заходи:

– в побуті необхідно використовувати індивідуальні засоби особистої гігієни, уникати травмувань;

– під час отримання медичної допомоги у медичних закладах, косметологічних процедур у салонах необхідно звертати увагу на наявність стерильних одноразових виробів медичного призначення, стерильного інструментарію, дезінфікуючих засобів для обробки рук та стерильних одноразових медичних рукавичок у медичного персоналу.

З метою профілактики статевого шляху передачі інфекції слід уникати випадкових статевих контактів, використовувати індивідуальні засоби захисту.

Попередження професійних заражень у лікувально-профілактичних закладах досягають чітким дотриманням правил протиепідемічного режиму. При виконанні будь-яких парентеральних втручань та маніпуляцій необхідно використовувати гумові медичні рукавички.

Єдиним ефективним засобом профілактики вірусних гепатитів А і В є вакцинація. Вакцина проти гепатиту в 95% дозволяє попередити захворювання та є основним заходом профілактики. За рекомендаціями ВООЗ всі діти грудного віку повинні отримувати щеплення проти гепатиту В протягом 24 годин після народження. Вакцина проти гепатиту А захищає дітей починаючи з 12 місячного віку. Можлива вакцинація проти гепатитів А та В підлітків та дорослих, проведена за схемою, вона забезпечує захист протягом багатьох років.

Пам’ятайте! Захворювання легше попередити ніж лікувати його наслідки. Широка розповсюдженість цих інфекційних захворювань визначає необхідність кожному з громадян осмислити свою поведінку для убезпечення від ризиків серйозних захворювань, використання можливостей профілактики.

При підозрі на захворювання викликайте лікаря або звертайтесь до лікувального закладу.

Вам буде цікаво

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *