Будиночок на околиці Кам’янського: покинута будівля чи пам’ятник?

Ці фотографії надіслали наші читачі. Покинута будівля розташована в Романковому, поряд із промзоною та територією Дніпровського районного суду.

Будівля як будівля, таких закидів у сьогоднішній Україні скрізь чимало, ось тільки цікава дата, що відображена на будиночку – 1913 рік. Тобто будівлі цього року виповнюється 109 років. Погодьтеся, таких будинків у Кам’янському дуже небагато.

Сьогодні навряд чи хтось точно розповість, що було в цій будівлі протягом її більш ніж вікової історії. Будувалося вона ще в Російській імперії напередодні Першої світової війни, пережило і революцію, і громадянську війну, і великий голод, і Другу світову (чи Велику Вітчизняну) війну, і Радянську владу. Цікаво, що було в цих стінах, хто тут жив чи працював, яку роль в історії нашого міста відіграв цей покинутий і забутий будиночок.

У Кам’янському є чимало людей, які називають себе краєзнавцями – вони десь збираються, роблять доповіді, щось сперечаються, намагаються нагадати городянам про історію рідного краю. Жаль тільки, що їх очі і руки не доходять до цього будиночка в Романковому. Як знати, а раптом тут творилася історія, може, є сенс оголосити цю будівлю пам’яткою історії чи архітектури? Для цього, звичайно, треба було б поритися в архівах, попитати старожилів, просто вивчити історію цього куточку Кам’янського. Може, хтось візьметься, панове краєзнавці? Звичайно, це набагато складніше, ніж постійно, до нескінченності ініціювати перейменування вулиць або скаржитися на якісь негаразди в місті, але хіба не в цьому місія краєзнавців – знаходити і повертати до життя такі забуті та напівзруйновані будівлі?

Якщо вже завели розмову про цю зону в Романковому, то недалеко знаходиться ще один пам’ятник, але вже радянської доби – клуб Металургів. Колись тут вирувало життя, ДМК підтримував цей будинок. Але прийшли інші часи, комбінат став приватним, і клубу прийшло біле хутрове звірятко, нині його вигляд просто пригнічує. Невідомо, на чиєму балансі нині цей будинок і хто за нього відповідає, але, схоже, ніхто. Та що там клуб – он Палац Металургів у центрі Кам’янського виглядає як страшна пам’ятка минулої цивілізації, якраз фільми про життя на Землі після Армагеддону знімати. Втім, це вже зовсім інша історія. А 109-річний будиночок у Романковому щиро шкода…

Вам буде цікаво

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *