Кам’янське вітає доктора Коломойського

У липні виповнилося 90 років Юлію Абрамовичу Коломойському, якого дуже добре знають і з вдячністю згадують кілька поколінь кам’янчан.

Протягом багатьох років він був головним стоматологом нашого міста та одним із найвідоміших фахівців в Україні в галузі стоматології. Юлій Абрамович справді унікальна людина – він не лише повернув здоров’я сотням пацієнтів, але є автором численних публікацій в авторитетних медичних виданнях та автором понад десяти винаходів та унікальних методик, які зараз широко застосовуються у сучасній стоматології.

Юлій Абрамович народився 23 липня 1932 року. Хоча довгі роки свого дня народження він відзначав 29 липня. І лише 1991 року, звернувшись до РАГСу та ознайомившись із відповідними документами в архіві, Юлій Абрамович знайшов документ, де була зазначена точна дата його народження – 23 липня.

Батько майбутнього лікаря працював у листопрокатному цеху ДМК, мама була рахівником у невеликій артілі. Тобто до медицини в сім’ї ніхто не мав жодного стосунку. З початком війни сім’я евакуювалася разом із заводом до Магнітогорська і повернулася до міста після його звільнення. Свою трудову діяльність Юлій Абрамович розпочав у далекому голодному повоєнному 1947 році учнем слюсаря у ремонтно-механічному цеху ДМК.

Подальшу долю Юлія визначила випадок, який без перебільшення можна назвати щасливим. Якось майстер відправив його віднести замовлення до зубопротезної лабораторії. Чистота цього місця і безліч різноманітних незрозумілих інструментів вразила хлопця. Вбачаючи його щиру зацікавленість, зубний технік запропонував Юлію стати його помічником. Робота припала хлопцю до душі і він твердо вирішив стати стоматологом.

Щойно отримавши атестат про закінчення школи робітничої молоді, він відразу подав документи до Дніпропетровського медичного інституту. Відучившись рік, переводиться до спеціалізованого Харківського медичного стоматологічного інституту. Закінчивши навчання, Юлій Абрамович повернувся до рідного міста у 1955 році та отримав призначення на посаду головного лікаря Будинку санітарної освіти. Щоправда, як такого, вказаного Будинку у місті на той момент не було, але молодий фахівець доклав максимум зусиль та завзятості, щоб незабаром цей заклад відчинив свої двері першим відвідувачам.

1962 року він очолив першу в місті спеціалізовану стоматологічну поліклініку. Через десять років зусиллями Юлія Абрамовича у 2-й міській лікарні було відкрито відділення для хірургічного лікування хворих на тяжкі захворювання щелепно-лицьової області. У цьому відділенні Юлій Абрамович працював півтора десятки років, повернувши здоров’я сотням пацієнтів.

1985 року, вже будучи головним стоматологом міста, Юлій Абрамович досяг початку будівництва нової сучасної 4-поверхової будівлі для своєї поліклініки на Дніпропетровській вулиці (зараз – Січеславський шлях). Цей комплекс довгі роки вважався одним із найкращих в Україні і зараз у ньому продовжують працювати чудові лікарі-стоматологи, спадкоємці традицій передової стоматології, родоначальником яких можна назвати Юлія Абрамовича Коломойського.

Нині Юлій Абрамович перебуває у Німеччині, але зв’язків із рідним містом не втрачає. І приймає вітання від численних родичів, друзів, колег та від вдячних пацієнтів зі своїм ювілеєм. Наша редакція також приєднується до цих поздоровлень. Ми від щирого серця бажаємо Юлію Абрамовичу міцного здоров’я та мирного неба над головою!

Вам буде цікаво

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *