Кам’янське – по всьому світу та весь світ для Кам’янського

Ми вже писали про активну волонтерську діяльність відомого кам’янського журналіста, віце-президента Федерації шашок України Леоніда Бройтмана. Вчора з ним поговорив наш кореспондент.

– З першими залпами російського вторгнення в Україну якось само собою прийшло розуміння, що це – народна війна, і кожен громадянин нашої країни зобов’язаний зробити свій внесок у перемогу. Так склалося, що в мене, як журналіста, шашиста та активіста єврейської громади Кам’янського чимало зв’язків у всьому світі, і ці зв’язки можуть і мають працювати в Україні, – каже Леонід Григорович.

За його словами, спочатку була робота з евакуації мирного населення міста. Люди їхали до Німеччини, Польщі, західної України. Тут велику допомогу надали наші земляки, вихідці з Кам’янського. У Чернівцях цим займалася Тетяна Критенко – вона зустрічала наших переселенців, забезпечувала їх тимчасовим житлом та допомагала оформляти документи, щоби їхати далі, до Європи. У Німеччині активно працювали Ілля Боголюбов (родич відомого бізнесмена) та Ірина Савченко. Вони зустрічали кам’янчан на вокзалах, шукали їм житло, надавали матеріальну допомогу, вирішували питання з документами тощо.

Особливу роль евакуації мирних жителів зіграла єврейська громада Кам’янського. Разом зі своїми колегами з Дніпра та Кривого Рогу активісти вирішували питання автобусів, цілі колони із Дніпропетровщини рухалися у бік Заходу.

– Працювали тоді цілодобово, у мене телефон не замовкав навіть уночі. І ось що цікаво – іноді кам’янчани дзвонили з, наприклад, Львова чи Тернополя та просили допомогти знайти житло, я одразу зв’язувався зі своїми знайомими у цих містах, іноді навіть далекими знайомими. І ніде я не отримав відмови, всі відгукувалися та брали активну участь у влаштуванні наших переселенців! Тому коли кажуть, що Україна єдина, для мене це – не порожній звук! – каже Леонід.

Другим етапом волонтерства стало збирання гуманітарної допомоги для наших військових. Тут знов-таки допомогли наші земляки. У далекому Нью-Йорку мешкає родина з Кам’янського – Ольга Сальман та Юрій Бєльковський. З ними вдалося зв’язатися, і вони активно взялися до справи. Було кинуто клич по всіх США – вихідців із Кам’янського закликали допомогти українській армії продуктами, медикаментами, амуніцією. До акції підключилися не лише вихідці з нашого міста та України, а й докорінні американці, про це навіть писали в американських засобах масової інформації. У Кам’янське вже надійшла перша посилка з Нью-Йорка, про що ми нещодавно писали.

Леонід тісно співпрацює з лідером профспілки Металургів Каметсталі Олегом Нагорним, який організував доставку допомоги безпосередньо до військових частин, що борються на лінії фронту. Зі складськими приміщеннями допомогла відома в Кам’янському фірма РУДІ. І нині чимало українських воїнів уже екіпіровано американською амуніцією.

Сьогодні вже налагоджено партнерство із благодійними фондами Польщі та Чехії, ведуться переговори з аналогічною організацією у Великій Британії. Тобто робота йтиме далі і з більшими масштабами, підкреслив Бройтман.

– Сьогодні кожен громадянин України допомагає країні, чим може. Наприклад, у мене деякий час жив чемпіон світу з шашок, який виїхав із охопленого вогнем Харкова. Так він щодня зі своїх доходів перераховував чималу суму на допомогу ЗСУ. І я певен, що нас перемогти не можна, адже з нами – весь світ! – зазначив Леонід Бройтман.

На фото вгорі: Леонід Бройтман (крайній ліворуч) та Олег Нагорний (крайній праворуч) передають американську допомогу українським військовим. Фото у тексті: український воїн, екіпірований американською допомогою.

Вам буде цікаво

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *