“Каметсталь” може зупинитися через 3 місяці

Металургійний комбінат “Каметсталь” звернувся до прем’єр-міністра Дениса Шмигаля з проханням про підтримку: через складнощі з логістикою та падіння світових цін на металопродукцію підприємство працює лише на третину потужності. Ресурсів підприємства вистачить лише на три місяці роботи, але якщо не вжити заходів щодо стимулювання виробництва – комбінат буде зупинено.

Про це йдеться у відкритому листі підприємства, повідомляє видання https://censor.net/ru.

Як йдеться у листі, станом на липень 2022 року потужності підприємства завантажені на третину. Основні причини – обмеженість експорту готової продукції через блокаду морських портів та низьку пропускну спроможність західних прикордонних переходів, а також високі логістичні витрати: залізничні тарифи зросли на 70% лише за останній місяць. Це збіглося із падінням світових цін на продукцію ГМК, що зробило український метал неконкурентним.

“Поки комбінат продовжуватиме працювати на мінімально можливому рівні з метою збереження висококваліфікованого та досвідченого робочого колективу. Однак якщо у найкоротший період не вжити необхідних заходів щодо збереження виробничого потенціалу, то за три місяці підприємство втратить накопичені ресурси і змушене буде законсервувати виробництво”, – попереджають на комбінаті.

Серед необхідних заходів, які пропонує “Каметсталь” на період війни та післявоєнний період – знизити залізничний тариф для вантажів комбінату (метал, руда, вугілля, кокс тощо) на 75% від поточного рівня, розблокувати експорт українського металу через морські порти , а також скасувати екологічні податки та ренту на ЗРС, яка фактично лягає тягарем на собівартість виробництва металургійних комбінатів.

“Прийняття таких заходів допоможе “Каметсталі” наростити виробництво, відновити позиції на експортних ринках, зберегти робочі місця та сформувати ресурси для підтримки місцевих громад та сектору оборони України”, – резюмується у листі.

Раніше в “Укрметалургпромі” констатували, що металургія опинилася в найглибшій кризі з часів незалежності, тому влада має вжити невідкладних заходів для того, щоб не втратити один із найважливіших секторів економіки, що дає майже третину валютних надходжень. Як відомо, нині феросплавна галузь працює на 20% потужності. До цього група “Метінвест” оголосила про зупинку видобутку на Південному, Інгулецькому та Північному гірничо-збагачувальних комбінатах: перші два зупинили з 1 липня, а Північний ГЗК – з середини липня. Продовжує працювати лише ЦГЗК, але із зменшенням потужності. У свою чергу, “АрселорМіттал” прийняв рішення зупинити роботу свого ГЗК із серпня на найближчі три місяці через ускладнену логістику та світову економічну кон’юнктуру. Також у компанії повідомили про скорочення зарплати працівників на третину.

Вам буде цікаво

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *