Рецепт дня: “Забілений” борщ

Іноді досвідченим кулінаркам цікаво не просто готувати якусь страву, а спробувати традиційний рецептам їхнього рідного краю. Однією з таких дивовижних страв нам здалася страва хазяйки з Чернігова. Вона поділилася, як готує справжній український зелений борщ: із кропивою та щавлем.

Зелений або, як кажуть на її батьківщині, «забілений борщ», у Чернігові значно популярніший за традиційний. Не дивно, адже він такий же ситний, але до смаку навіть більш насичений. Рекомендуємо спробувати!

Зелений борщ зазвичай готують на курячому бульйоні. Підійдуть для нього як ніжки, так і крильця. Щодо зелені, тут українські господині не такі категоричні. Ясно одне: що її більше, то краще. У зелений борщ додають щавель та шпинат, кріп та зелену цибулю, а також кропиву. Тільки її спершу треба залити окропом.

Складові
Вода 3 л, Курка 0,5 кг, Яйця 4–5 шт., Картопля 4 шт., Цибуля 1 шт., Зелена цибуля, Кріп, Шпинат за смаком, Пшоно 2 ст. л., Квашені помідори 5-6 шт., Сало 150 г, Сметана 100–150 мл, Лечо за смаком, Лавровий лист 1–2 шт., Сіль 0,5 ст. л.

Приготування
1 . Заздалегідь відваріть круто 5 яєць. Наповніть каструлю водою, занурте у неї курку. Доведіть до кипіння, збираючи пінку. Почистіть овочі, зелень ретельно промийте та подрібніть.

2. Через 30 хвилин після закипання додайте до бульйону картоплю, а також промите пшоно. Яйця очистіть і наріжте кубиком, цибулю подрібніть так само. На розігрітій сковороді обсмажте скибочки сала. До нього пересипте цибулю, лечо та квашені помідори. Через пару хвилин додайте до засмажки сметану. Перемішайте та готуйте ще хвилину.

3. Коли картопля і пшоно в бульйоні будуть готові, пересипте в каструлю засмажку. Туди ж відправте всю зелень, яйця та лаврові листочки. Сіль додавайте до смаку.

4. Перемішайте і дайте борщу перекипіти хвилини 2. Потім вогонь вимкніть, а зелений борщ потримайте під кришкою 10 хвилин. Подавайте його до столу гарячим.

До такої першої страви у Чернігові зазвичай подають смажені на сковороді коржики. Їх готувати також досить просто. А ви колись куштували такий зелений борщ?

Вам буде цікаво

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *