Грудне вигодовування в умовах війни: що варто знати

1.08.2022р. стартував щорічний Всесвітній та Всеукраїнський тиждень підтримки грудного вигодовування «Крок назустріч грудному вигодовуванню. Навчайся та підтримуй»

І в мирний час, і під час війни  можливість грудного вигодовування — величезна перевага, адже це майже завжди доступне джерело харчування та заспокоєння малюка. Міністерство охорони здоров’я повсякчас надає рекомендації щодо переваг грудного вигодовування, а в нинішній ситуації особливо наголошує на необхідності збереження лактації. Дослідження показують, що немовлята та діти є найбільш вразливими під час надзвичайних ситуацій.

Матерям надзвичайно складно дбати про своїх немовлят у непристосованих для цього умовах: за відсутності світла, тепла та проточної води. Неповноцінне та недостатнє харчування, брак сну, постійна втома, стрес, страх та тривога — нові реалії українських жінок. І все це негативно впливає як на їхній психоемоційний стан загалом, так і на можливість годувати свого малюка грудним молоком.  В умовах стресу знижується рівень гормонів, які стимулюють віддачу молока, це сповільнює його потік, тому важливо заспокоїти маму, створити для неї можливі комфортні умови. Водночас під час  вигодовування грудьми  вивільняються гормони, що знижують стрес і тривожність як у немовлят, так і в матерів.

Пріоритетом для жінки з малою дитиною має бути безпека, спокій та харчування. Це  – фундамент потреб, без яких організм мами не матиме змоги піклуватися про маля. Немовляті до півроку для повноцінного харчування достатньо грудного молока, яке надійно та повністю забезпечить його у харчових потребах та рідині. Навіть, якщо мати не доїдає, вона може повноцінно годувати дитину грудьми. Неповноцінне харчування не зменшує вироблення молока. Втім, все одно  потрібно допомагати матерям достатньо їсти та пити.

Одна крапля грудного молока складається з тисяч живих клітин! Навіть склянка суміші не містить жодної…

Чим допомогти мамі з маленькою дитиною

Якщо поруч із вами мешкає жінка, яка наразі залишається сама з дитиною, запропонуйте їй допомогу з доставлення продуктів, питної води, памперсів та інших необхідних речей. Підтримуйте її морально, догляньте малюка, поки жінка подбає про себе або поспить годинку.

У бомбосховищах можете допомогти їй облаштуватися на більш теплому та тихому місці, подбати про пиття, бажано — тепле. Зважайте, що жінка може соромитися або просто фізично не матиме можливості зробити це з дитиною на руках.

Якщо поруч є кілька мам із малюками, їх можна розмістити поруч, щоб вони мали змогу об’єднуватися та підтримувати одна одну. Важливо пам’ятати, що жінки, які годують груддю, можуть зігріти своїх дітей та запобігти переохолодженню.

Що ж робити, аби не втратити лактацію в умовах війни, коли жінка налякана, втомлена, тривожна?

Поради для матерів:

  1. Зосереджуватися на собі та дитині. Головні завдання мами зараз — безпека, спокій та харчування для дитини та неї самої. Якщо жінка не дбатиме про себе, то згодом у неї не буде достатньо сил піклуватися про дитину.
  2. Не соромитися попросити:

додаткову порцію їжі для себе;

безпечніше місце для годування;

тепліше та зручніше з можливих місце для відпочинку;

допомогу з догляду за малюком, придбання продуктів, приготування їжі тощо.

  1. За першої сприятливої можливості виїхати з дитиною до більш безпечного місця перебування.
  2. Усіма силами намагатися зберегти лактацію, частіше прикладаючи дитинку до грудей. Не починати підгодовувати немовля молочними сумішами — це прямий шлях до втрати лактації. Це допустимо лише тоді, коли маля дійсно потребує цього і молока матері недостатньо.

Варто розуміти, що перехід на годування/догодовування сумішшю має кілька серйозних негативних факторів. І мова навіть не про формування імунітету чи заспокійливий ефект від годування грудьми. Справа у першу чергу у відсутності елементарних санітарних умов для штучного вигодовування в умовах війни. У сховищах, де доводиться зараз проводити чимало часу, зазвичай не має можливості підігріти питну або прокип’ятити проточну воду, помити та простерилізувати посуд. А це обов`язкові умови, яких слід дотримуватися, щоб не завдати шкоди здоров’ю малюка. Та навіть якщо зараз це все доступно, невідомо, чи буде так повсякчас. Тому втрата грудного молока через перехід на штучне вигодовування — критична помилка.

Майже 95% смертей немовлят і дітей у надзвичайних ситуаціях є результатом діареї через забруднену воду та антисанітарію.

Харчування дитячими сумішами пов’язане зі збільшенням частоти захворювань і смертності немовлят, адже вони також можуть бути забруднені, а для стерилізації сумішей, пляшечок і сосок потрібна чиста вода. Відсутність електроенергії може ускладнити збереження цієї формули.

Грудне вигодовування рятує життя!

Молоко матері завжди чисте і доступне навіть у найважчих обставинах. Воно містить антитіла, що борються з інфекціями, зокрема з діареєю та ГРВІ, що є поширеними серед немовлят у надзвичайних ситуаціях.

Молоко матері – найбезпечніша їжа в надзвичайних ситуаціях. Донорське жіноче молоко – наступний найкращий варіант. В екстрених випадках грудне вигодовування залишається найбезпечнішим, Грудне молоко завжди має правильну температуру, не вимагає підготовки та доступне навіть у місцях з обмеженим доступом до чистої води та належної гігієни.

Дбати про збереження грудного молока дуже важливо. Адже для дитини це не лише харчування, але й захист від інфекційних хвороб, емоційне заспокоєння, яке зараз дуже важливе як для малюка, так і для його мами. Крім того, грудне вигодовування — одна із тих ланок, яка навіть тепер, на війні, дає змогу врятувати та виростити здорових дітей. Воно містить необхідну кількість вітамінів і мінералів, що є важливими для нормального росту.

Тому закликаємо матерів не боятися та обов’язково годувати дітей грудьми, навіть в екстрених випадках!

Зберегти та стимулювати лактацію допоможуть такі дії:

Годувати немовля на вимогу: йому зараз потрібно не лише харчування, але й заспокійливий ефект від смоктання грудей та контакту з мамою.

Годувати немовля часто: це може бути щогодини або півтори вдень, та 3–4 рази протягом ночі. Якщо виникає тривала перерва між годуваннями, наприклад через довгий сон малюка, намагайтеся зціджувати молоко. Його можна заморозити або віддати іншій дитині.

Пийте достатньо рідини: питну воду, зелений або трав’яні чаї.

За можливості споживайте достатню кількість білка та овочів, щоб зберегти лактацію.

Бережімо й допомагаймо матерям, які годують грудьми! Адже вони плекають майбутнє нашої країни! 

Отримати безоплатну консультацію з грудного вигодовування (ГВ) можна тут:

  1. Гаряча лінія громадської організації «НРПГВ “Молочні ріки України”», тел./viber: +38 095 613 20 96, +38 097 412 11 17; тел.: +38 093 137 25 88.
  2. Ліна Барська, міжнародна сертифікована консультантка з грудного вигодовування, педіатриня, м. Харків, viber: +38 067 696 71 09.
  3. Тамара Зейналли, доула, консультантка з грудного вигодовування, viber: +38 093 038 28 83.
  4. Медичний чат-бот «Турбота» із пошуку лікарів для пацієнтів працює за посиланням https://t.me/Doc2rbot.

 

Підготував колектив пологового відділення

КНП КМР «Міська лікарня №9»

Вам буде цікаво

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *