Кам’янчанка здобула срібну медаль чемпіонату Європи з пауерліфтингу

2 серпня в Угорщині стартував чемпіонат Європи з пауерліфтингу. У класичному жимі штанги лежачи Кам’янське представляли дві спортсменки – ветеран Олена Малишева, яка на фініші зупинилася за крок від медалі, та юніорка Віра Попруга, яка у підсумку здобула срібну медаль.

Незважаючи на війну в нашій країні, знищені аеропорти і, відповідно, труднощі при виїзді за кордон, збірна України все ж таки була представлена ​​на міжнародній арені в Будапешті, але тільки членами основного складу. Серед ветеранів до Угорщини потрапити змогли лише жінки. Тож і не дивно, чому у списках учасників Євро ми не побачили міжнародного майстра спорту, голову федерації міста Кам’янське Валентина Малікова. Відомий спортсмен та один із провідних тренерів України дуже серйозно готувався не просто до виступу, а й до боротьби за нагороду найвищої якості. Проте завадила війна та обмеження, пов’язані з нею.

Проте одна з його вихованок, Віра Попруга, все ж таки потрапила на чемпіонат Європи. Ще одна «зірочка» Кам’янського – Тетяна Музиченко, на жаль, не встигла оновити закордонний паспорт. Знову завадила війна…

У віковій категорії «Masters 1» (ветерани) брало участь 35 спортсменок із 13 європейських країн. Вони змагалися у восьми вагових категоріях. Олена Малишева (тренер – Олександр Степанченко, ЗОШ №23) боролася за медаль у ваговій категорії до 57 кг. Саме боролася і до останнього, але здобути «бронзу» завадили «зайві» 680 грам. Саме цей додатковий критерій – особиста вага спортсмена – розмістив Олену на 4-му рядку чемпіонату Європи.

Найкраще вдалося виступити Вірі Попрузі. У «юніорах», а саме до цієї категорії перейшла у 2022 році кам’янчанка, брали участь 24 спортсменки з 11 країн Європи. Віра змагалася у ваговій категорії 84+ кг, і треба сказати, що боротьба за золоту медаль із конкуренткою з Польщі була дуже запеклою… За останні сім місяців Валентин Маліков разом із Вірою Пружкою намагалися покращити особистий результат спортсменки, але штанга вагою 80 кг ніяк не хотіла підкорятися. Проте, завзята командна робота у спортклубі Power (вул. Матросова, 33а) за три місяці до початку ЧЄ у Будапешті почала давати потрібний результат.

За два тижні до початку Євро у Кам’янському відбувся чемпіонат міста з жиму штанги лежачи, де Віра легко перемогла з піднятою вагою 90 кг. На тренуваннях фіксувався навіть найкращий результат – 95 кг. Але міжнародні змагання – це насамперед досвід. І ось його для перемоги якраз і не вистачило. Також не вистачало присутності поруч тренера, що «залишився» вдома. Проте медаль чемпіонату Європи дуже цінна медаль для будь-якого спортсмена. А для дебютантки й поготів. «Срібним» для Кам’янського, Дніпропетровської області та України виявився результат 80 кг.

Вам буде цікаво

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *