Рецепт дня: Ідеальний гороховий суп

Чи треба вам розповідати, що таке горох і з чим його їдять? Мабуть, не варто. Нагадаємо лише, що це надкорисний та, головне, недорогий продукт. Лише вітамінів групи В у ньому в 3 рази більше, ніж у хлібі з цільного зерна!

Горох – повноцінна заміна м’яса. Як і інші види бобових, він багатий на рослинні білки, за складом максимально наближеними до тваринних.

Приготувати наваристий суп – найпростіший спосіб насолодитися смаком та користю гороху. Як це зробити, щоб усі ахнули, а також рецепт із варіаціями, читайте нижче.

Щоб гороховий суп вийшов справді смачним, ароматним, а його приготування не зайняло півдня, враховуйте три прості правила.

Вибирайте сухий горох, колотий половинками. Цілісний належним чином не розвариться, горохова січка не дасть потрібної консистенції, осівши на дні каструлі.
За 6-8 годин до варіння залийте горох окропом. Температура води в даному випадку – важливий момент, тому що окріп відразу дасть старт для напування гороху вологою. Після замочування воду злийте, а горох промийте.
Під час варіння гороху додайте до каструлі 1 ч. л. соди (приблизно на 3 л). Цей трюк підійде і для приготування квасолі, оскільки сода сприяє якнайшвидшому розм’якшенню бобових. На смаку страви додавання соди не позначиться.

Гороховий суп з мисливськими ковбасками

Складові:

300 г мисливських ковбасок
200 г сухого гороху
1 цибулина
1 морква
5–6 невеликих картоплин
2 лаврові листи
1 ч. л. соди
1,5 ст. л. соняшникової олії
4-5 зуб. часнику
сіль, перець за смаком

Приготування:

1.  Замочений горох промийте, залийте свіжою водою, щоб рівень її був приблизно на 3 пальці вище. Після закипання додайте соду, перемішайте, варіть на мінімальному вогні близько години.
2. Очищену картоплю наріжте кубиками, відправте в каструлю.
3. Очищену цибулю дрібно наріжте, моркву натріть на тертці з великими отворами. Підсмажте овочі на олії, потім додайте до супу. Варіть 30 хвилин.
4. Наприкінці приготування додайте нарізані шматочками мисливські ковбаски (чи інші копченості), подрібнений часник, промиті лаврові листочки, сіль та перець. Варіть ще 10 хвилин, після вимкніть вогонь, вийміть лаврові листочки, залиште суп настоюватись хвилин на 15.
5. Перед подачею заправити гороховий суп подрібненим кропом або сухариками.

Варіанти приготування горохового супу
Суп із двома видами гороху. Крім сухого колотого гороху ближче до кінця варіння, необхідно додати приблизно склянку свіжого (замороженого) зеленого горошку. Яскравий аромат вам сподобається!
Гороховий суп з куркою. Дієтичний варіант для тих, хто бажає легкості. Замість жирних копченостей додайте в суп варене куряче філе, нарізане невеликими скибочками.
Гороховий суп із грибами. Вегетаріанський варіант страви (підійде для пісних днів). Ви дієте за колишньою схемою, а на етапі закладки м’ясних інгредієнтів додайте в каструлю нарізані пластинками печериці.
Гороховий суп з оливками та помідорами. Ще один пісний рецепт горохового супу, незвичайна кислинка вам сподобається. Знадобиться 0,5 банки оливок без кісточки та 2 помідори. Оливки розріжте на половинки, помідори ошпарте і наріжте кубиками. Додайте наприкінці варіння за 5 хвилин до готовності.
Гороховий суп на курячому бульйоні з каррі. З назви робимо висновок, що горох потрібно заливати не водою, а курячим бульйоном. Далі варіть за схемою базового рецепту, але ковбаски не закладайте. А додайте замість них 0,5 ст. л. порошку каррі та по дрібці паприки та імбиру. Індійська казка!

Вам буде цікаво

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *