Як у Кам’янському купити антибіотики за новими правилами

З 1 серпня у рамках боротьби з неконтрольованим вживанням протимікробних препаратів,  в Україні стартував перехідний період продажу антибіотиків по електронним рецептам. Він запроваджений  Міністерством охорони здоров’я України.  Про завершення перехідного періоду МОЗ попередить заздалегідь.

Рецепт на антибіотик не є нововведенням в Україні, із серпня до паперового рецепта лише додається новий цифровий інструмент – електронний рецепт. На перехідному періоді пацієнт зможе придбати необхідні ліки  як за електронним, так і за паперовим рецептом у будь-якій аптеці. Для цього достатньо лише пред’явити його фармацевту як підтвердження призначення. Згодом буде створений перелік аптек, що мають право реалізовувати антибактеріальні препарати. Придбати антибіотик за рецептом можна впродовж 30 днів з моменту його виписки.

У рецепті буде вказано діючу речовину, дозування  та тривалість лікування, тож  пацієнт матиме змогу самостійно  вибирати торгову назву препарату з її вмістом та розділити покупку на декілька разів орієнтуючись на власний бюджет. При продажу частини ліків з курсу фармацевт поставить помітку “Відпущено” та вкаже кількість відпущеного лікарського засобу. При повторному погашенні пацієнт зможе використати той самий рецепт.

Виписати електронний рецепт можна   у медичних закладах, які підключені до електронної системи охорони здоров’я (ЕСОЗ).

Якщо медичний заклад, до якого звернувся пацієнт, поки не працює з ЕСОЗ, тоді лікар може виписати паперовий рецепт. Однак протягом перехідного періоду медичні та аптечні установи повинні підготуватися до повного переходу на видачу рецептурних лікарських засобів винятково за електронним рецептом. Технічна можливість  буде доступною як для лікарів державних закладів, так і приватних.

Чи  можна купити антибіотики без рецепту?

Аптеки, що знаходяться в районі проведення бойових дій або на територіях, які перебувають в тимчасовій окупації, оточенні, тимчасово на час воєнного стану зможуть і далі відпускати пацієнтам рецептурні антибактеріальні лікарські засоби без рецепта лікаря. Перелік таких населених пунктів затверджений відповідним наказом Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій. Також купувати антибіотики без рецепту можуть волонтерські та благодійні організації, які допомагають забезпечувати військових на фронті усім необхідним. На запит відповідної установи, військової частини чи закладу охорони здоров’я вони можуть закуповувати рецептурні лікарські засоби безпосередньо у дистриб’юторів без рецепта.

Якщо хворий отримує лікування  в стаціонарі за умовами співпраці з НСЗУ, то медичні препарати, зокрема антибіотики, передбачені пакетом лікування, мають гарантовано надаватися пацієнту безоплатно. Для призначення та застосування таких лікарських засобів виписувати рецепт пацієнту не потрібно. Якщо мова йде про виняткові ситуації, коли пацієнт з певних причин потребує препарати, які не передбачені пакетом лікування, у такому разі лікар стаціонару зможе виписати пацієнту рецепт.

Отримати рецепт на антибіотики можна навіть якщо у вас не підписана декларація з сімейним лікарем.  Пацієнту достатньо   реєстрації  в електронній системі охорони здоров’я. Це можна зробити двома способами: уклавши декларацію з сімейним лікарем, або безпосередньо зареєструвавшись на прийомі у будь-якого лікаря або вузькопрофільного спеціаліста. Для цього пацієнту достатньо мати документ, що посвідчує особу (внутрішній чи закордонний паспорт, ID-картка, дітям – свідоцтво про народження) та реєстраційний номер облікової картки платника податків (ІПН) (обов’язково для всіх, хто досягнув 14-річного віку, виключення – пацієнт відмовився від набуття такого номера, що підтверджується відповідною позначкою у паспорті пацієнта);

Це означає, що ті українці, які тимчасово вимушені змінити місце свого проживання, зможуть отримати рецепт у лікаря без наявності декларації. Також  на час перехідного періоду у віддалених регіонах та у сільській місцевості, у разі відсутності лікарів та обмеженого доступу до медичних послуг, фельдшери можуть здійснювати виписку рецептів на антибіотики. За відсутності аптеки у сільській місцевості роздрібна торгівля лікарськими засобами здійснюватиметься у приміщеннях фельдшерських, фельдшерсько-акушерських пунктів сільських, дільничних лікарень, амбулаторій, амбулаторій загальної практики працівниками цих закладів, які мають медичну освіту.

Чому не можна самостійно купувати антибіотики без призначення лікаря?

Антибіотик – серйозний рецептурний лікарський засіб, який має призначатися виключно лікарем. Тільки лікар може визначити доцільність прийому антибіотика, підібрати ефективну діючу речовину, дозування та режим прийому препарату. Самопризначення та безконтрольне вживання антибіотиків може не лише зашкодити здоровʼю людини, але й стимулює розвиток глобальної проблеми – антибіотикорезистентності, внаслідок якої бактерії набувають стійкості до лікування. Це може призвести до того, що інфекційні хвороби,  які сьогодні швидко і без наслідків лікуються антибактеріальними препаратами, можуть стати смертельно небезпечними.

Антибіотики, як і будь-які інші препарати, можуть викликати індивідуальну алергічну реакцію. Навіть якщо ви приймаєте препарат відповідно до призначень – не легковажте. При найменших проявах алергії обов’язково повідомте про це лікаря.

КЗОЗ КМР «Міський медичний    центр здоров’я та медицини спорту»   

Вам буде цікаво

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *