Рецепт дня: Свистуни з картоплі по-литовськи

Ті, хто був у Литві хоча б раз, неодмінно куштував цю просту та поживну страву. Ті, хто в захваті від цепелінів та швільпікаю, дійсно мають спробувати приготувати литовські свистуни з картоплі.

Взагалі на литовській кухні превалюють страви з картоплі. Доказ того — шалено ситні картопляні свистуни під соусом. Ними неможливо не наїстися. Якщо ви у захваті від кухні балтійських народів, цей рецепт для вас!

Складові
Картопля 700 г, Яйце 2 шт., Пшеничне борошно 1 скл., Сіль, Чорний перець (мелений) за смаком, Вершкове масло 50 г, Часник за смаком, Сир кисломолочний 100 г, Молоко 100 мл, Бекон або сало 100 г, Петрушка за смаком, Соняшникова олія 1 ст. л.

Приготування
Картоплю відваріть у шкірці до готовності. Очистіть її і розімніть у пюре. Вбийте до неї яйця, додайте сіль і перець. За бажанням додайте часник, пропущений через прес.

Поступово підсипаючи борошно, замісіть картопляне тісто. Орієнтуйтеся по консистенції тіста: воно не повинно вийти занадто щільним. Присипте борошном робочу поверхню. На ній із готового липкого тіста розкатайте товстий пласт. Його наріжте ромбами. Вироби перенесіть на лист, вистелений пергаментом.

Готуйте свистуни в розігрітій до 180 градусів духовці 10-15 хвилин. Далі змастіть їх розтопленим вершковим маслом. Готуйте за такої ж температури ще хвилин 15.

Поки свистуни у духовці, приготуйте бекон та соус. Бекон наріжте смужками та обсмажте на сковороді. Можете до нього ще й гриби пластинками додати.

Для соусу збийте сир блендером з молоком. Якщо хочете соус загустити, додайте до нього ложку борошна. Готові свистуни протушкуйте пару хвилин із беконом на сковороді. Полийте страву соусом, посипте рубленою зеленню і подавайте до столу.

Литовські господині стародавніх часів, які готували швільпікай ще в печі, казали, що від високих температур вироби посвистували. Від цього галушки і назвали свистунами. Рекомендуємо спробувати, адже страва це дійсно дуже ситна та смачна.

Вам буде цікаво

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *