Сезон кукурудзи в Україні настає в серпні. З перших тижнів місяця на ринках починають продавати красиві жовті качани. Солодку цукрову кукурудзу люблять не тільки в Україні, а й у всьому світі.
Як же правильно варити кукурудзу, що зробить її м’якше і чим відрізняється молода від більш зрілої – читайте в матеріалі нижче.
Яку кукурудзу вибирати?
Вибирайте качани, які загорнуті в листя – це природна упаковка кукурудзи від пошкоджень, хвороби та псування. Листя повинні бути зеленими – це ознака, що вона свіжа.
Зерна у кукурудзи повинні бути молочно-жовті за кольором, м’які на дотик. Намагайтеся брати качани однакові за розміром – щоб вони варилися рівномірно.
Як варити кукурудзу
Більшість сортів кукурудзи вариться швидко. Але це стосується молодих качанів, які з’являються на ринку на початку серпня.
Для варіння беріть чавунну каструлю з товстими стінками та важкої кришкою. На дно каструлю можна покласти листя від качанів. Перед варінням качани потрібно перебрати, прибрати листя і помити.
Молода кукурудза. Налийте в каструлю воду, занурте качани так, щоб вода їх повністю покривала і ставте на вогонь. Після того як вода закипить, зменшіть вогонь і накрийте кришкою. За бажанням – воду можна підсолити. Через 20 хвилин кукурудза буде готова.
Зріла кукурудза. Така кукурудза відрізняється насичено жовтими твердими зернами. Варити її доведеться довше – до 40 хвилин.
Стара і кормова кукурудза. Замочіть качани у воді на пару годин – це розм’якшить зерна. Варіть в несолоної воді. Як вода закипить, варити більш зрілу і тверду кукурудзу потрібно не менше двох годин. Готовність перевіряйте по зернятку.
Якщо ви збираєтеся їсти кукурудзу відразу, то воду можна зливати. Загорніть каструлю з кукурудзою в теплий рушник і дайте пів години “дійти”, а потім відразу їжте.
Якщо ви хочете вжити кукурудзу протягом декількох днів, то залиште кукурудзу остигати разом з відваром. А потім зберігайте в холодильнику, але не більше 3 діб.
Швидке варіння. Візьміть молодий початок, помийте, приберіть листя, загорніть в бавовняний рушник. Потім поставте в мікрохвильову піч. Поставте на 5 хвилин і відразу дверцята не відкривайте – дайте качанів охолонути.
Скільки варити кукурудзу
- Молочну – можна не варити, а опустити в киплячу воду на 5 хвилин
- Молоду – від 10 до 30 хвилин
- Зрілу – близько 40 хвилин
- Стару – в середньому 2-3 години, але не більше 4 годин
При варінні рекомендується солити воду не раніше, ніж за 5 хвилин до готовності. Час варіння відраховуйте від початку кипіння води.
А ще можна при варінні кукурудзи додати трохи цукру замість солі – так вона буде більш солодка.
Секретний прийом – варіння на молоці
Є ще один хитрий прийом, при якому кукурудза стає солодкою і м’якою. Так кукурудзу можна варити дітям. Для цього способу зазвичай беруть зрілі або старі качани.
Закип’ятіть воду і додайте туди молоко будь-якої жирності (3 частини молока на 1 частину води) і 100 г вершкового масла.
Якщо у вас молоді качани, то вистачить 6-8 хвилин. Зрілу або кормову – до 30 хвилин.