На Дніпропетровщині заборонять ловити раків

З 20 серпня на Дніпропетровщині встановлюється заборона вилову раків. Про це повідомили у Дніпропетровському рибоохоронному патрулі.

Згідно з Наказом №76 Дніпропетровського рибоохоронного патруля з 20 серпня по 30 вересня 2022 року встановлюється заборона на вилов раків на період їхньої другої линяння.

Линяння раків відбувається один-два рази на рік у дорослих особин, а у молодих – щоразу при зростанні та розвитку. Вона триває від кількох годин до однієї доби. Однак період формування та зміцнення нового панцира може зайняти від одного до півтора місяця. Саме в цей час і діє заборона на лов цих річкових жителів.

Причиною линяння раків є їх зростання та розвиток. Панцир у них надзвичайно міцний, він заважає повноцінно зростати, тому процес його скидання необхідний розвитку особин. Під час линяння членистоногі скидають не лише панцир, а й хітинову оболонку очей та зябер. Ліняють раки не в норах, а на відкритому простоті, тому в цей період вони найменш захищені.

Лов членистоногих під час заборони є порушенням природоохоронного законодавства відповідно до ст. 85 КУпАП. За кожен незаконно видобутий екземпляр раку порушнику доведеться сплатити збитки у розмірі 3332 грн. та штраф – до 680 грн. Після закінчення заборони одній особі на добу можна зловити 30 екз. раків на водоймах загального користування та 50 прим. – на водоймищах, де впроваджено платне рибальство. Забороняється вилов цих річкових мешканців у темний час доби (пізніше години від заходу сонця і раніше години до його сходу) із застосуванням підсвічування. Також у Правилах аматорського та спортивного рибальства прописаний мінімальний розмір раку, який дозволено до лову рибакам – 10 см.

Вам буде цікаво

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *