Слива – один із небагатьох продуктів, який зберігає більшість корисних властивостей після обробки. Зі слив можна приготувати дуже смачні цукати, що довго зберігаються. Це порція вітамінів, якої не вистачає взимку.
СКЛАДОВІ
4 кг злив без кісточок
1,5 кг цукру
1 склянка води
0,5 ч. л. лимонної кислоти
ПРИГОТУВАННЯ
Спочатку треба витягти з помитих фруктів ножем кісточки.
Висип у каструлю цукор і залий його водою. Постав все на великий вогонь, нехай вода закипить.
У киплячий цукровий сироп поклади очищені сливи і зменши вогонь. Через кілька хвилин вони пустять сік і повністю покриються рідиною. Вари їх близько 30 хвилин. А потім відкинь на друшляк, щоб стекла рідина.
Сироп, що залишився, залиш на вогні, щоб він уварився і став густішим. Не забувай його помішувати. Нехай трохи покипить, потім вимкни і залиш вистигати.
В охололий сироп знову виклади сливи, потоми усе разом на маленькому вогні. І переклади фрукти ложкою в друшляк. Так зроби кілька разів, поки сливи не стануть м’якими і не почнуть блищати. Під час останнього уварювання додай у сироп лимонну кислоту.
Цукати зі слив будуть схожі на солодкий мармелад з невеликою кислинкою. Просочені цукром та лимонною кислотою, натуральними консервантами, вони можуть зберігатися набагато довше, ніж свіжі сливи.