До уваги кам’янчан: відсьогодні заборонено курити пристрої для нагрівання тютюну

11 липня 2022 року   набули  чинності норми антитютюнового Закону №1978-ІХ  Вони передбачають заборону куріння сигарет для нагрівання у визначених законом громадських місцях нарівні із сигаретами, кальянами та е-сигаретами (куріння яких заборонено з 2012 року). Також норми Закону забороняють курилки в приміщеннях підприємств усіх форм власності та надають повноваження органам місцевого самоврядування встановлювати додаткові вільні від куріння місця.

Відтак, з 11 липня 2022 року забороняється курити, вживати, використовувати:

  • пристрої для споживання тютюнових виробів без їх згоряння;
  • електронні сигарети;
  • кальяни;
  • трав’яні вироби для куріння;
  • тютюнові вироби (та предмети, пов’язані з їх вживанням).

Перелік місць, де заборонено куріння цих тютюнових та нікотинових виробів, вичерпно визначено   в статті 13 Закону.

      Відповідальність за порушення Закону несуть як курці-порушники, так і суб’єкти господарювання, де вчиняється правопорушення. Контроль за дотриманням бездимного законодавства фізичними особами покладений на органи Нацполіції. Держпродспоживслужба веде нагляд (контроль) за суб’єктами господарювання щодо дотримання заборони куріння. Скаргу на куріння в забороненому Законом місці можна подати онлайн навіть з мобільного телефону.

       Відповідно до Закону, адміністрації приміщень установ та закладів усіх форм власності зобов’язані розмістити інформаційне повідомлення відвідувачів про заборону куріння та вживання всіх тютюнових виробів, електронних сигарет, кальянів та пристроїв для нагрівання тютюну.

           Нагадаємо, щороку 85 тисяч українців помирають від хвороб спричинених курінням. Значної шкоди куріння завдає й економіці нашої держави: за розрахунками експертів, щорічні економічні втрати рік складають 3,2% ВВП України, або близько 179 млрд грн (станом на 2021 рік) внаслідок ранньої втрати працездатності курцями, соціальних виплат та лікування хвороб, викликаних курінням.

Інформація  https://phc.org.ua/news/no-smoking-friendly-z-11-lipnya-u-viznachenikh-gromadskikh-miscyakh-zaboroneno-kuriti-pristroi

 Лікар з гігієни харчування ВОСГД ВСП «Кам’янський РВ

ДУ «ДОЦКПХ МОЗ»                                                                     

 Валентина  ГЛАДКОВА

Вам буде цікаво

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *