До уваги кам’янчан: обережно, шахраї!

Поліцейські Кам’янського попереджають громадян про найпоширеніші схеми шахрайства.

1. Шахрайства у вигляді надання державних выплат. У таких випадках шахраї використовують фішингові сайти Фішинговий сайт – це підроблений сайт, що повністю копіює реальний вебресурс. Різниця може бути лише в одній літері чи символі. Коли на такому сайті ви вводите особисті дані, наприклад, банківські реквізити, зловмисники отримують вашу конфіденційну інформацію. Правопорушники здійснюють розсилку SMS-повідомлень, де розповідають про виплату матеріальної допомоги вимушеним переселенцям чи іншим громадянам. Також у повідомленні шахраї зазначають посилання на ресурс, де необхідно подати заявку на отримання допомоги. За посиланням громадянам пропонується запровадити персональні дані та номер банківської картки для зарахування грошей. Після введення конфіденційних даних громадяни автоматично передають їх шахраям. Після цього зловмисники надають їхні гроші.

2. Шахрайства під виглядом «Дзвінок з банку» або відправка SMS-повідомлення з текстом: “Ваша карта заблокована” У розмові шахраї намагаються отримати від громадян дані картки, а саме: номер картки, термін дії та, головне, CVV та ПІН-код картки. Зазначені дані “працівник” банку просить надати для “розблокування” картки або з іншого приводу. Після отримання даних зловмисники через інтернет-банкінг знімають кошти, переводять їх на електронні гаманці або купують в інтернет-магазинах. Щоб не стати жертвою шахрайства з банківськими картками, слід пам’ятати, що представник банку ніколи не спитає у вас ПІН-код та CVV вашої картки. Якщо нібито представник банку запитує у вас конфіденційні дані, то відразу кладіть трубку і телефонуйте на гарячу лінію банку.

3. Шахрайства у вигляді надання у найм житла. Шахраї розміщують оголошення про оренду житла. З урахуванням ситуації в країні та попиту на цю послугу вони вимагають передплати! У жодному разі не переводьте кошти, не переконавшись у таких фактах:

– фізична наявність житла (ви маєте його оглянути);

– житло належить орендарю (документальне підтвердження);

– Розрахунок відбудеться лише після укладання договору.

4. Шахрайства під виглядом купівлі-продажу через Інтернет. Все частіше люди намагаються купувати потрібні товари в Інтернеті. З одного боку – це дуже зручно, а з іншого існує ризик потрапити на гачок шахраїв. Шахрайство в інтернеті набуває все більших масштабів, зловмисники постійно вигадують нові схеми, щоб отримати гроші від громадян. Шахраї публікують на платформі онлайн-оголошень оголошення про продаж чогось, зазвичай фото товару – викрадене з інших оголошень, а як приманка – дуже приваблива ціна. Самого товару чи послуги, звичайно ж, шахраї не мають. Все, що їм потрібне – виманити гроші. Якщо Вам для оплати за товар або реєстрації надають підозріле посилання на невідомий сайт, не переходьте по ньому, а тим більше не повідомляйте свої банківські дані. Щоб не стати жертвою шахраїв, купуйте товари тільки у перевірених продавців та перевірених інтернет-магазинах, або користуйтеся послугою післяплати і оплачуйте товар тільки після огляду, щоб переконатися, що ви отримали саме той товар, що замовляється.

Однак жертвою інтернет-шахраїв можна стати не лише купуючи товар в інтернеті, а й продаючи його. Під приводом оплати вашого товару шахраї намагатимуться дізнатися про всі дані вашої платіжної картки, за допомогою яких зможуть зняти гроші з вашого рахунку. Нікому не повідомляйте номер, термін дії та код своєї банківської картки (CVV), оскільки Ви зможете залишитись без заощаджень. Поліція вкотре звертається до громадян – будьте пильні та обережні. Не довіряйте незнайомцям. Якщо ви все-таки потрапили в пастку шахраїв, не зволікайте, відразу телефонуйте на лінію «102», адже розкриття подібних злочинів багато в чому залежить від своєчасного звернення.

Вам буде цікаво

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *