До уваги кам’янчан: небезпека ботулізму

За 6 місяців 2022 року від ботулізму постраждала 51 людина.
Згідно інформації Центру громадського здоров’я МОЗ України майже 50% від усіх випадків трапилося в червні поточного року — 21 отруєння ботулотоксином.
Серед джерел ботулізму за ці півроку були:
• риба річкова в’ялена та солена — 21;
• домашні м’ясні консерви — 18;
• консерва рибна чи з морепродуктів — 4;
• овочева консерва — 3;
• риба морська в’ялена та солена — 2;
• інші продукти м’ясного та рибного походження — 2;
• грибна консерва — 1.
Ботулізм — це тяжке харчове отруєння, зумовлене споживанням продуктів, що містять ботулотоксини.
Закликаємо громадян ретельно перевіряти їжу, яку плануєте їсти самі та в компанії. Уникайте покупок в’яленої риби на стихійних ринках, не споживайте продукти, що мають давній термін чи неналежно зберігалися, наприклад, домашні консерви.
Якщо ви таки з’їли щось з цього списку, то не ігноруйте симптоми отруєння і прислухайтесь до організму. Можливо це ботулізм.
Перші симптоми захворювання можуть виникнути вже за дві години після споживання зараженої їжі. Але найчастіше симптоми проявляються через 12–24 години. Бувають випадки, коли вони виникають і значно пізніше — наприклад, на четверту добу.
У важких випадках людину турбує відчуття нестачі повітря, тягар в грудній клітці, розвивається дихальна недостатність.
УВАГА! За перших проявів таких симптомів — негайно викличте швидку. Також радимо промити шлунок підсоленою водою та зробити очисну клізму теплою кип’яченою водою.
Лікар з гігієни харчування
ВОСГД ВСП «Кам’янський РВ
ДУ «ДОЦКПХ МОЗ» Валентина ГЛАДКОВА

Вам буде цікаво

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *