До уваги кам’янчан: зовсім несолодкий прогноз

Україна здатна забезпечити себе цукром самостійно, оскільки для цього є цукрові заводи та необхідні посіви цукрових буряків. Але ціни можуть трохи зрости.

Про це у коментарі РБК-Україна сказала Світлана Литвин, аналітик Українського клубу аграрного бізнесу (УКАБ).

Коментуючи інформацію про те, що 10 із 32 цукрових заводів не працюватимуть цього року через високі ціни на газ та війни, Литвин зазначила:

“Скорочення кількості цукрових заводів, звичайно, негативна тенденція, проте зазвичай цукрові заводи працюють кілька місяців від початку збирання врожаю цукрових буряків. І в цьому випадку працюючим заводам потрібно більше часу, щоб переробити весь урожай”.

Щодо посівів цукрових буряків, то цього року під цією культурою знаходиться 179 тис. га, що становить 80% посівів минулого року.

“За сприятливих подальших погодних умов можемо очікувати добрий урожай цукрових буряків. Зараз стан посівів добрий та задовільний”, – додала вона. Аналітик нагадала, що в 2021/22 МР з вирощеного цукрового буряка вдалося виробити 1,4 млн т цукру. Виробленого цукру вистачило, щоб спокійно і навіть із запасом перекрити річну потребу України, яку оцінюють у 1,2 млн т. А з урахуванням того чинника, що частина населення України тимчасово виїхала за кордон, то й фонд споживання також зменшився і, відповідно, перехідний залишок збільшився.

“Урожай нового року швидше за все дозволить перекрити внутрішню річну потребу України, тому переживати за наявність цукру протягом наступного року підстав немає”, – додала Литвин.

Ціни на цукор Щодо цін на цукор, то вони, швидше за все, зростуть, але не суттєво, вважає аналітик. “З одного боку, значно зростає вартість природного газу, що є важливою складовою у виробництві цукру. З іншого боку, матимемо достатню пропозицію за обмеженого попиту порівняно з попередніми роками. Тому виробники цукру будуть змушені піднімати ціну на цукор, щоб одержати хоча б мінімальний рівень рентабельності. І саме закриття 10 цукрових заводів свідчить, що балансувати виробникам цукру буде важко”, – додала Литвин. Нагадаємо, раніше Асоціація “Укрцукор” повідомила, що третина цукрових заводів України не працюватиме цього року. Десять заводів із 32 зупиняться через війну та високі ціни на газ.

Вам буде цікаво

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *