Камянчанам на замітку: в Україні з’явиться новий вид покарання

Уряд схвалив проект Закону України “Про внесення змін до Кримінального кодексу України, Кримінального процесуального кодексу України щодо забезпечення ефективної роботи пенітенціарної системи в умовах військового стану”.

Він передбачає розширення переліку видів покарань, альтернативних позбавлення волі. Це, у свою чергу, на думку законодавців, сприятиме зменшенню кількості осіб у місцях несвободи, забезпечить виправлення правопорушників без ізоляції від суспільства. Проект Закону пропонує змінити чинний перелік видів покарань. Так, покарання як обмеження волі замінюється новим видом покарання як пробаційного нагляду. Він полягає в обмеженні прав і свобод засудженого, спрямованих на його виправлення та запобігання вчиненню нових правопорушень, без ізоляції його від суспільства на строк від одного до п’яти років. Як додаткове покарання може застосовуватися на строк від одного до трьох років. При цьому, у разі призначення пробаційного нагляду як додаткового до покарання у вигляді штрафу, його термін не може перевищувати одного року.

Крім того, суд може зобов’язати особу, засуджену до покарання у вигляді пробаційного нагляду, носити засіб електронного контролю та проживати за вказаною у рішенні суду адресою.

В Уряді зазначають, що на сьогоднішній день істотним фактором, що сприяє високому показнику осіб, взятих під варту, є значне застосування судами запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою. Як наслідок, українські слідчі ізолятори переповнені, що регулярно констатує Європейський суд із прав людини. Саме тому законопроект пропонує запровадити норми, які зроблять заставу більш доступною, як дієву альтернативу тримання під вартою. Так, передбачається, що з урахуванням майнового стану підозрюваного чи обвинуваченого, що істотно ускладнює внесення застави, слідчий суддя, суд може реструктуризувати внесення застави протягом одного року. Перший внесок частини застави у розмірі не менше десяти відсотків від певної суми вноситься не пізніше десяти робочих днів з дня обрання запобіжного заходу.

Вам буде цікаво

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *