Християни східного обряду щорічно відзначають Горіховий Спас (або Третій Спас, Хлібний Спас) 29 серпня. Свято завершує цикл з трьох православних Спасів. Цього дня в храмах освячують горіхи та хліб із зерна нового врожаю.
Редакція FoodOboz зібрала для вас інформацію та розповість, що потрібно освячувати в храмі на Горіховий Спас.
У народі цей день прозвали Горіховим Спасом тому, що він символізує закінчення теплого літа та настання холодної осені. Саме у цей час достигали лісові горіхи їх можна було заготовляти й освячувати в церкві.
Окрім традиційних горіхових плодів, до храму несуть горіхові гілки та листя, на основі яких виготовляють цілющі настоянки та інші напої.
У кошик для освячення можна покласти фрукти: яблука та виноград, а також хліб та різноманітну випічку.
Саме на Горіховий Спас було заведено святити криниці та інші джерела з питною водою. Тож, баночка води у святковому кошику також не завадить. За бажанням можна поставити ще й баночку натурального меду.
Варто зазнчити, що колись нерідко освячували льон або полотно з якого потім шили одяг. Вважалося, що матерія ставала цілющою.