Кам’янське прощається з частиною свого минулого

Цю фотографію наш журналіст зробив учора ввечері біля будівлі Центральної прохідної головного підприємства Кам’янського, яке колись називалося ДМК.

З даху над фасадом будівлі, де раніше були величезні літери «Д», «М» та «К», вже демонтували дві з них – «Д» та «К». Це зрозуміло – з початку цього року підприємство має нову назву «Каметсталь», і колишні літери вже не актуальні.

Взагалі історія назви металургійного гіганта досить цікава. Після Жовтневої революції завод простоював, його почали запускати в роботу лише з приходом Радянської влади. Причому активну допомогу у запуску підприємства надав Фелікс Дзержинський, який у першій половині 1920-х років очолював, окрім усього, ще й Всесоюзну раду народного господарства (ВРНГ). Підприємство тоді назвали Дніпровський державний завод (ДГЗ), а трохи згодом йому надали ім’я Дзержинського.

У 1930-х роках ім’я Дзержинського надали і місту Кам’янське. Потім завод почав називатися Дніпровським металургійним, тобто ДМЗ. А на початку 1980-х після запуску в роботу конверторного цеху завод через свої величезні масштаби отримав статус комбінату – ДМК. Так донедавна він і називався: Дніпровський металургійний комбінат імені Дзержинського, ДМКД.

У середині минулого десятиліття у зв’язку з декомунізацією ім’я Дзержинського прибрали, залишилося ДМК. Влітку минулого року група Ахметова-Новинського «Метінвест» стала новим власником підприємства і тут приєднала його до Дніпровського коксохімзаводу, новоутворення почало називатися ДКХЗ-ДМК. А на початку нинішнього року з’явилася нова назва – Каметсталь, тобто Кам’янське-Метінвест-Сталь.

І ось учора розпочався демонтаж старої назви. Дивно, що зняли лише літери «Д» і «К». “М” або просто не встигли, або вирішили залишити на майбутнє, тепер уже як символ назви “Метінвест”. Залишається сподіватися, що разом із демонтажем літер керівництво комбінату замінить і вивіску над входом на Центральній прохідній, дуже вже непрезентабельно вона сьогодні виглядає. Та й з літерою «М» треба щось вирішувати, бо будівля прохідної вийшла схожою на станцію метро, ​​якого в Кам’янському зроду не було. А взагалі трохи шкода – Кам’янське прощається з назвою «ДМК», підприємства, яке довгі роки було одним із головних символів нашого міста, «міста полум’яних зір», як називали Дніпродзержинськ за часів СРСР…

Вам буде цікаво

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *