На Дніпропетровщині затримано трьох прихильників «російського миру»

У Дніпропетровській області СБУ заблокувала діяльність двох колаборантів та проросійського блогера на антиукраїнській агітації Служба безпеки України викрила чергових прихильників «російського миру» на закликах до співпраці з ворогом та підтримки фейкових адміністрацій на окупованих територій України.

Так, мешканець Дніпра вів свій блог в інтернеті та активно спілкувався в антиукраїнських паблики. Контент його блогу, що складався з релігійних роздумів та психологічних теорій, залучав інтернет-користувачів, і вони вступали з ним в дискусію. Після цього предмет обговорення непомітно змінювався ворожим. агітацією, запереченням російської агресії та меседжів щодо «братських» народів.

Пости та коментарі в інших проросійських групах не залишали сумнівів у його антидержавної позиції. Використовуючи емоційну вразливість та релігійні звичаї певної категорії українських громадян, він вміло використав це для заміни сприйняття реальної ситуації в країні та підштовхування до підтримки дій ворога.

Ще один мешканець Павлограда, починаючи з часів Революції Гідності, не приховував свої проросійські погляди та дотримувався у своєму спілкуванні антиукраїнською риторики. З початку меседжі типу «народи – брати» та «росія наш друг» звучали виключно серед близького оточення. Але з початком війни у ​​нього виникло бажання донести свої тези до ширшої аудиторії. Створивши аккаунт в соцмережі, виправдання військової агресії та підтримки дій окупаційної влади розпочали поширюватись в інтернет-просторі. Ворожа інформаційна активність не пройшла даремно, і на нього звернули увагу інші прихильники агресії Росії. В особистому спілкуванні йому запропонували стати адміністратором двох радикальних антиукраїнських груп. Із задоволенням прийнявши пропозицію, агітатор приступив до модерації групових блогів та підбору відповідного антидержавного контенту.

Співробітники СБУ викрили зрадника на висвітленні чергових постів із підтримкою захоплення території ворогом та завершення роботи зі створення антиукраїнських спільнот.

Службою безпеки України також викрито робітницю одного з промислових підприємств критичної інфраструктури Кривого Рогу Вона приховано співчувала окупантам від початку війни, але відкритих виступів не здійснювала. З наближенням російських військ до кордонів Дніпропетровської області її риторика почала змінюватися. У закритих пабликах та соцмережах вона знайшла собі подруг серед росіянок і почала активно просувати антиукраїнські наративи. Під час особистого листування з шанувальницями «російського миру» вона відкрито висловлювала своє очікування приходу «російських визволителів» та окупації українських територій, у тому числі Дніпропетровщини.

Під час санкціонованих обшуків правоохоронці вилучили комп’ютерну техніку та мобільні телефони, які використовуються інтернет-агітаторами. У рамках кримінальних проваджень усім фігурантам повідомлено про підозру за колабораційну діяльність та за виправдання та визнання правомірної збройної агресії Російської Федерації проти України (ст.ст. 111-1 та 436-2 Кримінального кодексу) України). Перевіряється інформація про можливе співробітництво ворожих пропагандистів з спецслужбами країни-агресора та зв’язків з іншими прихильниками військової агресії. Викриття та блокування антиукраїнської діяльності здійснювали співробітники Управління СБУ у Дніпропетровській області за процесуального керівництва прокуратури.

Вам буде цікаво

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *