До уваги кам’янчан: починайте запасатися найнеобхіднішим на зиму

Осінь і зима в Україні може виявитися суворим випробуванням. Українцям рекомендують запасатися найнеобхіднішими речами, продумувати альтернативні джерела тепла і підготуватися до холодів.

Що ж насправді варто купити восени і які запаси потрібно зробити – читайте в матеріалі нижче.

Українцям цієї зими варто бути готовими до будь-яких неприємних ситуацій. Може зникнути централізоване опалення або вимкнеться котел через відсутність подачі газу. У такій ситуації вас врятує електрику. Тому заздалегідь перевірте проводку, розетки, щитки та розподільні коробки в під’їзді.

Якщо ж будуть перебиті підстанції електроенергії, то може зникнути й електрика. А це ситуація гірше, бо ремонтні роботи можуть затягнутися не на один день. Доведеться їхати до родичів або знайомих. Або ж вчитися жити в умовах відсутності всіх благ цивілізації, тому, що разом з електрикою пропаде вода і почнуться проблеми з каналізацією.

Продукти

Консервація. Традиційна консервація в цьому році стане в пригоді навіть тим, хто раніше нею не захоплювався. Закрутіть по пару банок огірків, помідорів, варення, компотів, засоліть капусту. Ці продукти можуть стояти довго, і в потрібний час стануть відмінним доповненням до будь-якої трапези.

Пройдіться по оптових супермаркетах або гуртівнях і купіть по 3-5 консервів – м’ясні, рибні. Вони можуть стояти довго і не вимагають особливого приготування.

Бакалія. Варто зробити запас рослинної олії, круп, макаронів, цукру і борошна. При необхідності – чай, кава, сухе молоко.

Швидке харчування. Ось і прийшов зоряний час швидкорозчинних супів і спагетті. Купіть на всякий випадок.

Овочі. Якщо у вас є, де зберігати овочі – прекрасно. Зробіть запас картоплі, моркви, цибулі, часнику, буряка. Якщо є хоча б балкон – використовуйте його для зберігання продуктів відразу, як спека остаточно піде з просторів нашої країни.

Що ще? Снеки, сухофрукти, горіхи, згущене молоко. Будь-які продукти, які можуть стояти місяцями та не псуватися і які можна використовувати без газу або електрики.

Вода. Питна вода – пункт номер 1. Купіть в супермаркеті кілька запечатаних упаковок і поставте. Технічну воду запасайте в міру потреби – бажано, щоб така вода завжди стояла в запасі на випадок ракетного удару і відключення водопостачання.

Медикаменти

Якщо у вас є в будинку люди з хронічними захворюваннями – подбайте про те, щоб всі необхідні ліки були з запасом.

Варто також перевірити свою домашню аптечку і запастися самими ходовими ліками – противірусними, знеболюючими, протиалергічними, заспокійливими, засобами від проблем зі шлунком, серцеві засоби.

У вашій аптечці повинні бути завжди зеленка (або йод), перекис водню, бинти. А ще варто купити кілька грілок.

Утеплення

Опалення житла. Якщо ви живете в будинку з центральним опаленням, то варто подумати про покупку якісного обігрівача. Або декількох, невеликих. Вибір на ринку зараз дуже великий – можна вибрати й по квадратурі, і по економності.

У приватному будинку бажано поставити власний генератор, котел на різні види палива, запастися дровами, соляркою і грубкою для приготування їжі. Як варіант – можна купити звичайний туристичний пальник і балони з запасом газу до нього.

Утепліть будинок. Заздалегідь продумайте, як можна утеплити ваше житло – щілини у вікнах, під дверима – закрийте за допомогою спеціальних плівок, герметика, поролону, стрічок для утеплення. На крайній випадок купите балончик з монтажною піною і залийте всі щілини.

Теплий одяг. Байкові піжами, вовняні шкарпетки та светри, теплі халати, тапочки – вам знадобиться все. Вибирайте натуральні тканини – вони тепліші. Варто також купити термобілизну, спальні мішки.

Ковдра. Якщо у вашому будинку тільки мінімальний комплект постелі та покривал, то варто вже зараз закуповувати теплі пледи. Також придивіться до електроковдр – це диво техніки врятує вас не тільки в холодні ночі, але і допоможе зберегти тепло вдень під час роботи.

Тепла зона. Продумайте заздалегідь зону тепла у квартирі – саме утеплене приміщення, бажано невеликого розміру, де можна буде сконцентрувати всі джерела тепла.

Корисні речі

У кожному будинку цієї зими повинні бути в запасі свічки, сірники, ліхтарики, батарейки. Дуже сподіваємося, що вони не знадобляться, але краще мати їх в запасі.

Купіть про всяк випадок запас лампочок. Стане в пригоді також нічник на батарейках, ліхтарики – будь-які освітлювальні прилади, яким не потрібна електроенергія.

Постарайтеся придбати павер-банк зі швидкісною зарядкою. Якщо гаджетів в будинку багато – беріть кілька або мережевий потужний зарядний пристрій для декількох пристроїв відразу.

Вам знадобиться також електрочайник, сухий спирт, електроплита – при відсутності газу це предмети вам допоможуть.

Побутова хімія

Мінімальний запас найнеобхідніших засобів побутової хімії, яким ви користуєтеся регулярно. Візьміть не одну упаковку або банку з розрахунком на місяць, а дві – з запасом. І робіть так в найближчі місяці при кожній закупівлі засобів для дому.

Турбота про тварин

Якщо у вас в будинку є домашні улюбленці – подбайте про них. Купіть їм корм з запасом і наповнювачі для туалету або клітки. Також варто заздалегідь пройти огляд у ветеринара, зробити щеплення і закупити необхідні ліки для тварин.

Подумайте ще про те, як ви можете утеплити місця для них в будинку – нова утеплена лежанка, тепла накидка на клітку, комбінезони для котів і собак – в залежності від того, яких домашніх улюбленців ви тримаєте. Повірте, деякі коти мерзнуть ще більше, ніж люди.

Якщо ви плануєте переїзди – купіть переноску.

Як ще можна підготуватися до зими

Зберіть сімейну пораду і продумайте до деталей варіанти ситуацій: що робити, якщо відключать опалення? Електрику або газ? Або все повністю? Що робити, якщо в будинку не буде води та холодно?

Якщо ваші рідні живуть в передмісті в приватному будинку – обговоріть варіант, що ви переберетеся до них на пару тиждень в разі критичної ситуації в місті. Якщо у вас є дача або будинок за містом – підготуйте їх до можливої зимівлі заздалегідь.

Обговоріть зі старшими та літніми родичами варіанти про переселення до вас на випадок відключення тепла або електрики.

Поговоріть з друзями або колегами – якщо є така можливість, то варто перебратися до тих, у кого є власний будинок або ж покликати у свій будинок друзів з маленькими дітьми.

Обговоріть з сусідами можливість установки у дворі вашого будинку альтернативного джерела для приготування їжі.

Домовтеся про те, як ви можете утеплити ваш будинок спільними зусиллями – поміняти двері в під’їзд, утеплити або вставити вікна, купити один генератор на всіх або навіть встановити сонячні панелі.

Margaret

Recent Posts

Мер Кам’янського побував на Харківському напрямку та передав автівку нашим захисникам

Про це повідомив міський голова Андрій Білоусов. "Разом з керівником ГО «Патріот-2015» Павлом Некритим побували…

9 години ago

У Кам’янському поїзд збив жінку

5 травня у Кам'янському районі близько 14 години вантажний потяг в районі станції Воскобійня збив…

12 години ago

У Кам’янському та області очікується гроза

Про це повідомляє Дніпропетровський регіональний центр з гідрометеорології. У найближчі три години зі збереженням до…

12 години ago

Зниклу у Кам’янському 87-річну пенсіонерку знайшли мертвою

27 квітня у Кам'янському зникла 87-річна Єлизавета Галузінська. Жінка пішла з дому у напрямку лісу…

12 години ago

Стрілянина на турбазі під Дніпром: подробиці від поліції

5 травня у Кривому Розі, на турбазі у Центрально-Міському районі, сталася стрілянина. Причиною став конфлікт…

13 години ago

На Дніпропетровщині переглянули ще один тендер: його скоротили вдвічі

На Дніпропетровщині завдяки роботі групи «Прозорість та підзвітність» переглянули ще один тендер. Йдеться про поточний…

13 години ago