До уваги кам’янчан: обережно, ботулізм!

Ботулізм – підступна та важка інфекція. Може швидко розвиватися і без своєчасної медичної допомоги призвести до смерті. Як захиститись від хвороби, розповіли у Дніпропетровській обласній військовій адміністрації.
«Збудник ботулізму може «ховатися» в будь-яких продуктах, які не пройшли достатньої термічної обробки, неправильно зберігалися або транспортувалися. Найбільш небезпечні: в’ялена, копчена, солона, консервована риба, м’ясні та грибні консерви, особливо домашнього виробництва», – сказав заступник директора департаменту охорони здоров’я Дніпропетровської ОВ Олексій Григорук.
Фахівці відзначають: хвороби можна уникнути, якщо дотримуватись правил. Насамперед, не слід вживати прострочену консервовану їжу з банок зі здутими кришками. А ще купувати рибні та м’ясні продукти з рук на вулицях та стихійних ринках. Особливо – в’ялену чи копчену непотрошену рибу.
Для нарізки сирих та готових продуктів слід використовувати окремі дощечки. Крім цього, потрібно ретельно дотримуватись правил термічної обробки.
«Перші симптоми ботулізму найчастіше виникають уже першу добу після вживання неякісних продуктів. Однак буває, що інфекція проявляється пізніше – через два чи навіть чотири дні», – наголосив Олексій Григорук.
Серед перших симптомів ботулізму – температура, нудота, блювання, діарея. Далі починається порушення зору, дихання, м’язова слабкість, запаморочення.
За найменшої підозри на ботулізм потрібно негайно звертатися до лікаря. Госпіталізація є обов’язковою незалежно від тяжкості захворювання.
Хворим слід запровадити антитоксин. Щороку Дніпропетровщина одержує 10 доз спеціальної сироватки. Цього достатньо.
У 2022 році в області виявили 4 випадки ботулізму. Захворіли двоє дорослих у Кам’янському та по одному у Дніпрі та Кривому Розі.

Вам буде цікаво

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *