Найбільше підприємство Дніпропетровщини може зупинитись

Якщо не буде знято блокаду з чорноморських портів України чи світові сталеві ціни не зростатимуть, меткомбінат “АрселорМіттал Кривий Ріг” доведеться повністю зупинити. Про це повідомив CEO підприємства Мауро Лонгобардо у коментарі Financial Times.
Щодо 26 тис. співробітників, які все ще працюють на заводі, він сказав, що підтримка компанії “не може бути вічною”. Зараз АМКР працює по одній домні з 4, випускаючи кілька тисяч тонн продукції. Вона відвантажується здебільшого українським покупцям.
Без морських портів металургії в Україні немає. Ми зробили все, що могли”, – сказав Лонгобардо.
Наразі експорт стали для АМКР через країни Європи збитковими. Комбінат намагався вивозити метпродукцію до Польщі, але додаткові транспортні витрати становили $100-130/т. Більше того, падіння світової кон’юнктури влітку призвело до того, що виробнича собівартість АМКР перевищила на $120/т рівень ринкових цін.
Раніше заступник міністра економіки, торговий представник України Тарас Качка говорив, що Україна розглядає можливість розширити дію стамбульської угоди, яка дозволила розблокувати порти для експорту зерна на інші товари, зокрема продукцію металургії. Прессекретар президента Росії Дмитро Пєсков у свою чергу заявив, що РФ готова розглядати можливість розблокування експорту українського металу через чорноморські порти виключно у разі скасування санкцій проти російських металургів.

Вам буде цікаво

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *