Погода у вересні в Україні буде аномальною: прогноз

Перший місяць календарної осені почнеться з похолодання, але поступово температура повернеться практично до літніх показників.

Про це повідомляє редакція з посиланням на синоптика Ігора Кибальчича.

Атмосферні процеси над більшою частиною Європи у перші дні вересня помітно перебудується на осінній лад. За новими даними різних чисельних прогностичних моделей, поява великого скандинавського антициклону «Quintin» і подальше його зміщення в південно-східному напрямку, призведе до зміни синоптичного періоду та встановлення північно-західних повітряних потоків над більшою частиною Східної Європи.

У зв’язку з цим вже з 1 вересня в Україні відбудеться відчутне похолодання, а температура повітря знизиться на 6 – 8 °С у порівнянні з останніми числами серпня. Атмосферний тиск виявиться вищим за норму, тому опадів у першій декаді місяця практично не очікується, за винятком західної та південно-західної частини країни, де в окремі дні проходитимуть короткочасні дощі у супроводі гроз. Вітер переважатиме північно-західної чверті, але без явних поривів.Однак, майбутнє зниження температури зовсім не означатиме настання метеорологічної осені. Попередньо, під кінець першої декади вітри повернуть на західний та південно-західний напрямок і разом з цим температурний фон підвищиться до комфортних літніх показників як у нічний, так і у денний час. До речі, слід розрізняти метеорологічну осінь від календарної. Метеорологічна настає зазвичай у разі, коли середньодобова температура протягом 5 і більше діб зберігається на відмітках нижче +15 °С.

І тільки в тому випадку, коли настала метеорологічна осінь за вказаними критеріями, можна буде говорити про бабине літо. Цей термін існує багато років і з точки зору синоптичних процесів означає встановлення літнього характеру погоди на 1 – 2 тижні у зв’язку з витягуванням у бік України гребеня азорського антициклону. На відміну від скандинавського, у ньому циркулює тепле повітря субтропічного походження, а за рахунок високого тиску опади малоймовірні.

Таким чином, період відносно теплої погоди до метеорологічної осені некоректно називати бабиним літом. Справжнє бабине літо приходить або наприкінці вересня, або у жовтні і таких періодів за осінній сезон може бути 2 – 3.

Кількість опадів по Україні у вересні очікується невеликою і в більшості областей буде спостерігатися їх дефіцит. Відповідно до розрахунків Українського гідрометцентру, залежно від регіону, очікується випадання 29 – 65 мм опадів, що становитиме приблизно 70 – 75% від кліматичної норми. Тому ризик розвитку посухи та збільшення пожежної небезпеки залишається на жаль, високим.

Середньомісячна температура повітря за даними українських фахівців очікується на 1 – 1,5 °С вищою за кліматичну норму і становитиме залежно від області +14…+19 °С. Основний внесок у цю аномалію зробить друга половина вересня, яка може виявитися значно теплішою за першу.

Олена

Recent Posts

На Дніпропетровщині загорілась господарча споруда

18 травня, о 18:29, на вулиці Данила Галицького села Данилівка Криворізького  району, виникла пожежа. По…

1 годину ago

У Дніпрі чоловік побився з військовослужбовцями

15 травня у соціальних мережах розповсюджувалися кадри з бійкою. У відео чоловік побився з військовослужбовцями.…

2 години ago

У Кам’янському пасажирський потяг на смерть збив чоловіка

17 травня у Кам’янському на перегоні “Запоріжжя-Камянське-Сухачівка” чоловіка збив потяг. Поїзд рухався за маршрутом “Ужгород…

2 години ago

Ворог знову обстрілював Дніпропетровщину

Про це повідомив голова ОВА Сергій Лисак. "Від вечора агресор тричі гатив по Нікопольщині. Під…

2 години ago

Український боксер Олександр Усик переміг Тайсона Ф’юрі та став першим абсолютним чемпіоном світу

Про це повідомив мер  міста Андрій Білоусов. "Ніч на території міста минула спокійно – без…

2 години ago

На Дніпропетровщині 43 жінки отримали звання Мати-героїня

У Дніпропетровській області 43 жінкам присвоїли звання Мати-героїня. У Дніпрі 17 травня 43 жінкам з…

3 години ago