Зовсім НЕБоже слово в Кам’янському чи навіщо уподібнюватися росіянам?

Днями у соціальних мережах Кам’янського з’явилося оголошення про аукціон із продажу картини.

«Шановні небайдужі мешканці нашого міста!
Цю картину буде виставлено на аукціон, всі зібрані кошти підуть на рахунок нашим славним ЗСУ, які боронять і охороняють нашу з вами свободу і незалежність! А той напрямок, куди треба стрімголов поспішати рашистам, вказаний в картині талановитої художниці! Активніше долучайтесь до аукціону!!!
Аукціон закінчуєтся у неділю 11 вересня об 11 – 00 …
Переможець зможе отримати свій приз в Козацькій церкві Пресвятої Покрови за адресою вул Слисаренка 34 …», – йдеться у повідомленні.

Ідея начебто хороша та правильна – зібрати гроші на допомогу українській армії. Ось тільки зміст картини, де відкритим текстом прописані матюки, якось бентежить.

По-перше, дивує факт, що до продажу картини з нецензурщиною причетна Православна церква України. Адже саме Церква має нести позитив, вчити паству висловлюватись нормальними словами, а не гнути мати з приводу та без приводу. До того ж до церкви ходять діти. Чому їх навчатимуть у Храмі Божому? Чи слово нах@й вже стало Божим?

По-друге, добре відомо, що мати до України прийшли саме з Росії. Це там лаються дуже багато людей, від малого до великого, причому вживають матюччя навіть у спілкуванні з найріднішими людьми. У нашій же країні не було таких традицій, чиста українська мова не засмічена подібними «шедеврами». То навіщо ж ми, воюючи з Росією, успадковуємо її погані звички. Адже це там «матом не лаються, вони їм розмовляють».

До речі, з цього приводу вже якось висловлювався кам’янчанин, якого важко запідозрити у симпатіях Росії – Дмитро Ярош. Він казав, що матюки – це не українське явище, воно прийшло до нас від росіян, і не треба брати приклад із тих, хто прийшов на нашу землю з війною та смертю.

Тому Ярош закликав зберігати чистоту української мови та «прикрашати» її «перлами» північно-східного сусіда. Звичайно, виставляти чи не виставляти картину з матюками на аукціон – це справа церкви. Ось тільки якось не українською це виходить і тим паче – не по-божому…

Вам буде цікаво

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *