Восени та взимку у Кам’янському зросте кількість викрадень автомобілів

Згідно з прогнозами МВС та експертів, восени та взимку в Україні зросте кількість викрадень автомобілів. Одним із чинників, що сприятиме цьому, стане подорожчання долара. За ним піде і зростання цін на ремонт автомобілів в офіційних СТО.

Таку думку в коментарі UBR.ua висловив експерт з безпеки, голова охоронного холдингу “Шериф” Дмитро Стрижов.

“Ремонтувати машини на офіційних сервісах буде під силу далеко не всім. Тому активізуються злочинці, які ганяють авто під розбирання на деталі. Причому якщо раніше в групі ризику були дорогі авто, то зараз красти будуть найбільш ходові авто, запчастини до яких користуються найбільшим попитом”, – сказав Стрижов.

Основною причиною зростання автовикрадень може стати падіння доходів населення, загалом погоджуються експерти.

Завідувач відділу кримінологічних досліджень Інституту вивчення проблем злочинності імені академіка В. В. Сташиса Максим Колодяжний звернув увагу UBR.ua, що відкриття кримінальних проваджень за статтею 289 КК “Незаконне заволодіння транспортним засобом” стало одним із небагатьох правопорушень, кількість яких значно зросла за 7 місяців 2022 року. Кримінолог частково пов’язує це з тимчасовою окупацією українських територій та викраденням транспортних засобів мародерами та російськими військами.

Однак через економічні проблеми кількість крадіжок автомобілів може зберегтися на нинішньому високому рівні і надалі, але статистика буде формуватися більшою мірою вже за рахунок українських злочинців на контрольованих державою територіях.

Голова громадської організації “Українська федерація професіоналів з безпеки” (УФПБ) Сергій Сидоренко вважає, що статистика автовикрадень погіршиться вже після закінчення війни.

“Зараз проблематично [викрадати машини] через велику кількість блокпостів на контрольованих територіях. На тимчасово окупованих почали масово викрадати автомобілі від самого початку війни”, – аргументував свою думку експерт.

Вам буде цікаво

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *